Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko otvorilo desať veľkokapacitných očkovacích centier

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okrem spustenia očkovania vo veľkých očkovacích centrách v mestách budú do vzdialených dedín vyslané mobilné očkovacie tímy.

Riga 3. apríla (TASR) - V Lotyšsku v sobotu otvorili desať veľkokapacitných očkovacích centier. Stalo sa tak v snahe urýchliť jednu z najpomalších očkovacích kampaní v Európskej únii.

Ako informovala agentúra AFP, pobaltský štát s 1,9 milióna obyvateľmi zápasí s pomalými dodávkami vakcín i nízkou dôverou obyvateľstva v očkovanie. Táto nedôvera sa najviac prejavuje u príslušníkov ruskej menšiny, ku ktorej sa hlási asi štvrtina populácie.

"Tí, ktorí požiadali o očkovanie, a sú na zozname prioritných osôb, môžu dostať svoju očkovaciu látku okamžite," uviedol v sobotu minister zdravotníctva Daniels Pavluts pre tlačovú agentúru LETA.

Okrem spustenia očkovania vo veľkých očkovacích centrách v mestách budú do vzdialených dedín vyslané mobilné očkovacie tímy.

Podľa nedávneho prieskumu spoločnosti Nielsen iba polovica Lotyšov uviedla, že sa chce dať zaočkovať, 34 percent ich bolo proti a 16 percent sa zatiaľ vo veci očkovania nerozhodlo.

Minister Pavluts je však presvedčený, že "len čo budú centrá hromadnej vakcinácie v prevádzke, ľudia uvidia úspešnú očkovaciu kampaň, ich prístup sa posunie smerom k pozitívnejším výsledkom a my budeme mať veľa ľudí ochotných dať sa zaočkovať."

Agentúra LETA dodala, že príslušné úrady rozposlali pozvánky na očkovanie pre skupiny s primárnym rizikom, kam patria starší ľudia, onkologickí pacienti, pacienti s HIV, cukrovkou a inými chronickými chorobami, ako i ľudia všetkých vekových skupín s chorobami súvisiacimi s poruchou imunity.

Lotyšsko má v súčasnosti po Bulharsku druhú najnižšiu mieru zaočkovanosti v EÚ, pričom najmenej jednu dávku vakcíny dostalo niečo cez sedem percent populácie.