Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko prestane vydávať Rusom a Bielorusom zlaté pasy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa lotyšského migračného úradu krajina aktuálne eviduje 10.000 ruských občanov, ktorí sú držiteľmi dočasného povolenia na pobyt.

Riga 7. apríla (TASR) - Lotyšsko prestane vydávať ruským a bieloruským štátnym príslušníkom takzvané zlaté pasy, vďaka ktorým mohli investori z krajín mimo EÚ získať povolenie na pobyt a neskôr aj štátne občianstvo. Novelu zákona vo štvrtok schválil lotyšský parlament. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Krajina taktiež pozastavila vydávanie dočasných povolení na pobyt pre Rusov a Bielorusov. Zákaz potrvá do 30. júna 2023 a netýka sa tých, ktorí o povolenie na pobyt žiadajú pre pracovné, študijné či rodinné účely.

Sprísnili sa tiež pravidlá pre vydávanie a obnovovanie povolenia na pobyt pre tých, ktorí podporujú vojnové zločiny. Rovnaké pravidlo sa má čoskoro uplatňovať aj pri udeľovaní občianstva.

Podľa lotyšského migračného úradu krajina aktuálne eviduje 10.000 ruských občanov, ktorí sú držiteľmi dočasného povolenia na pobyt. Takmer polovica z nich ho získala práve spomínanými zlatými pasmi, a to tak, že si v Lotyšsku kúpili nehnuteľnosť. Ďalších 40.000 Rusov má trvalé povolenie na pobyt.

Európska komisia (EK) na konci marca prijala odporúčanie, v ktorom naliehavo vyzvala členské štáty EÚ, aby okamžite zrušili všetky existujúce systémy udeľovania občianstva investorom a zabezpečili zavedenie prísnych kontrol na preverenie súvisiacich rizík.

Zákaz udeľovania "zlatých pasov" v marci podporili aj slovenskí europoslanci.