Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko sa chce pripojiť ku Kyjevu v prípade proti Rusku na ESĽP

Ukrajinský vojak sa pozerá na päťposchodovú obytnú budova, ktorú poškodil raketový útok v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny počas 146. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 19. júla 2022. Foto: TASR/AP

V prípade, že ESĽP akceptuje v pondelok podanú žiadosť Rigy, Lotyšsku bude priznaný štatút tretej strany.

Riga 10. augusta (TASR) - Lotyšsko oficiálne požiadalo o pripojenie sa k Ukrajine v trestnom prípade proti Rusku na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v súvislosti s vojenskou inváziou Moskvy, uviedlo v utorok lotyšské ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

ESĽP v júni uviedol, že zaregistroval oficiálnu žiadosť Ukrajiny proti Rusku, čo je zriedkavý postup určený na preukázanie porušovania ľudských práv, ktorého sa Moskva dopustila od začiatku vojenskej invázie 24. februára.

Žiadosť Kyjeva sa týka "obvinení zo strany ukrajinskej vlády z masívneho a flagrantného porušovania ľudských práv, ktorých sa dopustila Ruská federácia pri svojich vojenských operáciách na území Ukrajiny od 24. februára 2022," uviedol vtedy súd.

V prípade, že ESĽP akceptuje v pondelok podanú žiadosť Rigy, Lotyšsku bude priznaný štatút tretej strany, spresňuje AFP.

"Je to prvýkrát, čo Lotyšsko uplatnilo svoje práva podľa článku 36 dohovoru o ľudských právach intervenovať ako tretia strana v prebiehajúcom medzinárodnom súdnom prípade," uviedlo lotyšské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení a dodalo, že toto opatrenie sa využíva len za "veľmi zriedkavých okolností".

Tie sú podľa ministerstva "zvyčajne v situáciách, keď existujú vážne obavy zo systematického a pokračujúceho porušovania ľudských práv vrátane masových zverstiev a porušovania ľudských práv počas ozbrojených konfliktov".

Lotyšská bezpečnostná služba začala 15. marca trestné vyšetrovanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine s odvolaním sa na články lotyšských zákonov o vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti, ktoré nemajú územné obmedzenie, pripomína AFP.

Po príchode do Lotyšska sú ukrajinskí utečenci informovaní, že majú právo svedčiť o tom, čoho boli svedkami počas ruskej invázie, ak je ich skúsenosť relevantná pre vyšetrovanie trestného činu. Za prvé štyri mesiace vyšetrovania vypovedalo najmenej 49 utečencov a za obete boli uznaní dvaja občania Ukrajiny.