Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko: V Rige sa konal významný sprievod gay pride

Okolo 5000 ľudí sa dnes zúčastnilo na významnom podujatí gay pride v hlavnom meste Lotyšska. Foto: TASR/AP

Podľa slov organizátora Alexandra Ivanajevsa podujatie ukazuje, že LGBTI ľudia sú rovnakí ako každý iný človek.

Riga 20. júna (TASR) - Okolo 5000 ľudí sa dnes zúčastnilo na významnom podujatí gay pride v hlavnom meste Lotyšska, bývalej sovietskej republiky.

Účastníci sprievodu v pestrofarebnom oblečení mávali v Rige vlajkami s farbami dúhy a zástavami Španielska, Británie, Ukrajiny, Gruzínska, Arménska a iných krajín. Ľudia pochodovali a tancovali na hlasnú hudbu v centre metropoly, napísala tlačová agentúra AP.



Podujatie je zamerané na zvýšenie povedomia o právach homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových ľudí vo východnej Európe, kde vládne zreteľná netolerancia voči LGBTI ľuďom. V Rusku zákon z roku 2013 zakazuje propagovanie homosexuálnych hodnôt pred neplnoletými.

Podľa slov organizátora Alexandra Ivanajevsa podujatie ukazuje, že LGBTI ľudia "sú rovnakí ako každý iný človek".

"Je mojou povinnosťou ich podporiť. Sú to ľudia tak ako ja," uviedol pre AP počas sprievodu člen lotyšského parlamentu Veiko Spolitis.

Popri trase pochodu niekoľko divákov nesúhlasne hučalo. Konala sa aj malá protidemonštrácia približne 30 ľudí, ktorí držali transparenty s inými heslami - zameranými proti LGBTI ľuďom.

Polícia uviedla, že zatkla troch ľudí z protidemonštrácie za pokus hádzať vajíčka a ďalšie narušovanie verejného poriadku. Žiadne iné incidenty neboli hlásené.