Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko varovalo pred cestami do Podnesterska

Na archívnej snímke z 26. apríla 2022 ľudia čakajú vo svojich autách na prekročenie hranice na moldavskom hraničnom priechode s moldavským separatistickým regiónom Podnestersko Varnita-Bender. Foto: TASR/AP

Britský denník The Times v pondelok napísal s odvolaním sa na ukrajinské armádne zdroje, že Rusko sa chystá onedlho napadnúť Moldavsko.

Riga 2. mája (TASR) - Lotyšsko dôrazne vyzvalo svojich občanov, aby necestovali do separatistického regiónu Podnestersko v Moldavsku. Zároveň vyzvalo tých občanov, ktorí sa v oblasti nachádzajú, aby ju opustili. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP, ktorá sa odvoláva na pondelkové vyhlásenie lotyšského ministerstva zahraničných vecí.

Lotyšský rezort diplomacie pri tomto rozhodnutí vychádzal z bezpečnostných hrozieb v regióne a nedávneho rozhodnutia moldavského parlamentu predĺžiť výnimočný stav v celej krajine o 60 dní, uviedla tlačová agentúra Baltic News Service.

Britský denník The Times v pondelok napísal s odvolaním sa na ukrajinské armádne zdroje, že Rusko sa chystá onedlho napadnúť Moldavsko, odkiaľ sa údajne chce pokúsiť otvoriť nový front proti Ukrajine.

Samozvaná Podnesterská republika vyhlásila nezávislosť od Moldavska ešte v roku 1990. Krátka vojna s Kišiňovom v roku 1992 sa skončila prímerím. Medzinárodne neuznaná Podnesterská republika odvtedy vo veľkej miere fakticky funguje ako nezávislý štát. Od uzavretia prímeria tam pôsobí približne 1500 ruských vojakov.

Z tohto regiónu, ktorý hraničí s Ukrajinou, hlásili minulý týždeň niekoľko výbuchov z okolia ministerstva bezpečnosti, sídla vojenskej jednotky i rozhlasovej veže, ktorú vlastní Rusko. Terčom ostreľovania bola údajne obec, v ktorej sa nachádza ruský sklad zbraní.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová varovala, že incidenty v odštiepeneckom regióne Podnestersko sú pokusom o eskaláciu napätia v regióne. Ukrajina vyjadrila obavy z toho, že za "provokáciami" môžu stáť ruské tajné služby. Spojené štáty vyzvali na zmiernenie napätia v oblasti. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price však zo zodpovednosti za situáciu neobvinil Moskvu.