Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Lotyšsku vzdali hold spojencom nacistov v druhej svetovej vojne

Ľudia nesú lotyšskej vlajky počas pochodu k Pamätníku slobody na počesť veteránov druhej svetovej vojny, ktorí bojovali v lotyšskej jednotke Waffen SS proti Červenej armáde. Foto: TASR/AP

Lotyšskí vojaci bojovali za druhej svetovej vojny po boku nemeckých vojakov v lotyšskej jednotke Waffen SS proti Červenej armáde, ktorá obsadila krajinu v roku 1944.

Riga 16. marca (TASR) - Stovky Lotyšov dnes oslavovali Deň legionárov, ktorý vláda zrušila v roku 2000, vzdaním pocty veteránom z druhej svetovej vojny, bojujúcim po boku nacistických vojsk.

Po bohoslužbe v luteránskej katedrále hlavného mesta Riga sa vydal pochod k Pamätníku slobody, kde položili ruže vo farbách lotyšskej zástavy, biele a červené. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Polícia pokojný pochod pozorne strážila.

Skupina občanov ruskej menšiny v Lotyšsku protestovala proti pochodu z priľahlého parku za policajnými zátarasami s výkrikmi: Hanba! a Fašizmus sa nikdy neskončí!

Lotyšskí vojaci bojovali za druhej svetovej vojny po boku nemeckých vojakov v lotyšskej jednotke Waffen SS proti Červenej armáde, ktorá obsadila krajinu v roku 1944. Mnohí Lotyši si pripomínajú vojnových veteránov v Deň legionárov, ale Rusi to považujú za velebenie fašizmu.