Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko chce trvalú vojenskú prítomnosť USA na svojom území

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken. Foto: TASR/AP

Na stretnutie s rezortnými partnermi z ďalších 29 členských krajín NATO, ktoré sa koná v Rige, pricestuje v pondelok večer aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Riga 29. novembra (TASR) - Lotyšský minister obrany Artis Pabriks v pondelok vyhlásil, že Lotyšsko potrebuje trvalú vojenskú prítomnosť USA, aby takto odradilo Rusko, a chce tiež posilniť svoju obranu americkými raketami Patriot.

Pabriks to uviedol počas návštevy generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga v tejto pobaltskej krajine. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej alianciu NATO znepokojuje posilňovanie prítomnosti ruskej armády na ukrajinských hraniciach.

Na stretnutie s rezortnými partnermi z ďalších 29 členských krajín NATO, ktoré sa koná v Rige, pricestuje v pondelok večer aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Schôdzka šéfov diplomacií členských štátov NATO sa v Rige uskutoční 30. novembra a 1. decembra.

Stoltenberg po rokovaniach s lotyšskými partnermi v Rige povedal, že NATO pokračuje v rozširovaní svojho spoločného obranného systému, ktoré je najväčšie od čias studenej vojny.

"Dôsledne sa snažíme o najväčšiu expanziu celkového obranného systému od (čias) studenej vojny. Bojové skupiny sú rozmiestnené v pobaltských štátoch a Poľsku. Posilnili sme našu prítomnosť na mori aj vo vzduchu. Úzko spolupracujeme aj so spojencami na výcviku, ktorého cieľom je zabrániť akémukoľvek ohrozeniu spojencov, najmä na východnom krídle aliancie – v regióne Baltského mora," povedal Stoltenberg podľa agentúry RIA Novosti na tlačovej konferencii.

Na archívnej snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Foto: TASR/AP


Agentúra Reuters pripomenula, že pobaltské štáty sú vnímané ako najzraniteľnejšie krídlo NATO, keďže sú s hlavným územím aliancie spojené len pozemným koridorom dlhým približne 60 kilometrov medzi Poľskom a Litvou, známym aj ako Suwalki.

Vojenskí experti podľa Reuters varujú, že Rusko by mohlo cez Bielorusko obsadiť toto územie a získať tak pozemný koridor do svojej silne opevnenej exklávy Kaliningrad v Baltskom mori.

Americkí vojaci sú síce rozmiestnení v Nemecku, ale v prípade takéhoto útoku sa nemusia dostať do Pobaltia dostatočne rýchlo, upozorňujú experti.

Minister Pabriks upozornil, že "v Rusku momentálne dochádza k revizionizmu... vzhľadom na to tu nemôžeme otáľať". Pabriks narážal aj na vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa nechal počuť, že keby mal príležitosť zmeniť moderné ruské dejiny, zabránil by rozpadu Sovietskeho zväzu.