Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Za pád strechy supermarketu s 54 obeťami odsúdili stavebného inžiniera

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pád strechy supermarketu z 21. novembra 2013 je najhorším nešťastím, aké postihlo Lotyšsko, odkedy v roku 1991 opätovne nadobudlo nezávislosť.

Riga 18. februára (TASR) - Súd v lotyšskej metropole Riga potrestal v utorok šesťročným väzením stavebného inžiniera, ktorému pripísal zodpovednosť za usmrtenie 54 ľudí pri zrútení strechy jedného z miestnych supermarketov. Ďalších osem obžalovaných v súvislosti s týmto nešťastím, ktoré sa odohralo v roku 2013, súd oslobodil od obvinení, informovala tlačová agentúra DPA.

Nemenovaný inžinier sa zodpovedal z usmrtenia z nedbanlivosti a porušenia stavebných predpisov, pričom podobne ako spoluobžalovaní vinu popieral. Okrem trestu odňatia slobody mu súd uložil aj päťročný zákaz výkonu povolania.

Vynesený rozsudok, proti ktorému je možné podať odvolanie, pozostalí po obetiach odmietli ako "frašku". Niektorí z nich opustili ešte počas jeho čítania demonštratívne súdnu sieň.

Pád strechy supermarketu z 21. novembra 2013 je najhorším nešťastím, aké postihlo Lotyšsko, odkedy v roku 1991 opätovne nadobudlo nezávislosť. Odborníci dospeli k záveru, že strecha spadla na ľudí v dôsledku chybného výpočtu. Polícia a prokuratúra viedli vyšetrovanie približne dva roky, na čo sa prípadom zaoberal takmer štyri roky súd, ktorý vytýčil celkove 198 pojednávaní.