Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko zakázalo vstup ďalším 102 Rusom, prevažne z oblasti kultúry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednotlivci zaradení na zoznam nežiadúcich osôb (persona non grata) ospravedlňujú inváziu a vojnu Ruska na Ukrajine, napísalo lotyšské ministerstvo vo vyhlásení.

Riga 13. mája (TASR) - Lotyšské úrady zakázali vstup ďalším 102 Rusom za podporu vojny Ruska na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA.

Ľudia zaradení na čiernu listinu nemôžu vstúpiť do Lotyšska na neurčitý čas, oznámilo ministerstvo zahraničných vecí. Väčšina Rusov na tejto listine pracuje v kultúrnej oblasti.

"Dotknuté osoby, prevažne predstavitelia ruskej kultúry, vyjadrujú aktívnu podporu rozhodnutiu ruského prezidenta podniknúť inváziu na Ukrajine. Jednotlivci zaradení na zoznam nežiadúcich osôb (persona non grata) ospravedlňujú inváziu a vojnu Ruska na Ukrajine," napísalo lotyšské ministerstvo vo vyhlásení.

Riga už po začatí ruskej invázie zakázala vstup do Lotyšska vyše 30 ľuďom pracujúcich v kultúrnej oblasti a "pokračuje vo vydávaní zákazov vstupu osobám, ktoré podporujú režim v Kremli - a bude to robiť aj v budúcnosti", dodalo ministerstvo vo vyhlásení.