Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko zasiahli najhoršie záplavy za uplynulé štyri desaťročia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lotyšský premiér Arturs Krišjánis Kariňš a lotyšský prezident Egils Levits medzitým zorganizovali v hlavnom meste Riga zasadnutie krízového manažmentu.

Riga 15. januára (TASR) - Lotyšské úrady vyzvali v nedeľu obyvateľov niektorých oblastí v strednej časti krajiny, aby evakuovali svoje domovy, a to v reakcii na najhoršie záplavy, ktoré tento pobaltský štát zažil za uplynulé desaťročia.

"Bude takmer nemožné dostať vás z ľadového bahna, keď zaplaví vaše obydlia," varoval Raivis Ragainis, starosta mesta Jékabpils, ktoré patrí spolu s Pľaviňasom k najohrozenejším mestám. Záplavy hrozia aj okolitým oblastiam, kde je tok rieky Daugava zablokovaný ľadom, ktorý sa tam dostal z Bieloruska.

"Kusy ľadu a prúdy ľadovej vody rýchlo ovládli naše mesto. Ide o najhoršie záplavy od roku 1981," uviedol pre tlačovú agentúru AFP jeden z obyvateľov Jékabpilsu a dodal, že súčasná hladina vody je len päť centimetrov pod rekordom z daného roku.

Pred desiatimi rokmi preventívne postavili novú hrádzu, ktorá sa však v sobotu začala pod tlakom ľadu rúcať. V nedeľu bolo nasadených niekoľko bagrov, aby hrádzu spevnili novými hromadami vriec s pieskom.

"Hrádza zatiaľ odoláva, pretože ju neustále posilňujeme, ale situácia zostáva napätá. Neexistuje žiadna záruka, že vydrží v týchto extrémnych podmienkach," uviedol Ragainis.

Záchranári nasadili plávajúce cisterny - druh obojživelného vozidla - na evakuáciu obyvateľov, hoci väčšina z nich sa zatiaľ rozhodla zostať na mieste.

"Vďakabohu sa zatiaľ nikto neutopil ani nezranil. Naše plávajúce cisterny dnes navštívili päť odľahlých fariem, evakuovali ľudí a doručili potraviny a zásoby tým, ktorí zostali," povedal vedúci vojenskej záchrannej operácie.

Lotyšský premiér Arturs Krišjánis Kariňš a lotyšský prezident Egils Levits medzitým zorganizovali v hlavnom meste Riga zasadnutie krízového manažmentu.