Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Lotyšský opozičný poslanec je podozrivý zo špionáže v prospech Ruska

Ilustračné foto. Foto: TASR

S príslušnou žiadosťou sa na parlament obrátila generálna prokuratúra, ktorá parlament požiadala o súhlas s domovou prehliadkou, so zadržaním Adamsonsa i s jeho vzatím do väzby.

Riga 10. júna (TASR) - Lotyšský parlament vo štvrtok zbavil imunity opozičného ľavicového poslanca Janisa Adamsonsa, ktorý je podozrivý zo špionáže v prospech Ruska. Informovala o tom agentúra Interfax.

S príslušnou žiadosťou sa na parlament obrátila generálna prokuratúra, ktorá parlament požiadala o súhlas s domovou prehliadkou, so zadržaním Adamsonsa i s jeho vzatím do väzby.

Žiadosťou prokuratúry sa vo štvrtok zaoberalo neverejné zasadnutie mandátového a etického výboru a členovia predsedníctva parlamentu. Tlačová agentúra BNS vo svojej správe citovala poslancov, podľa ktorých dôkazy v Adamsonsovom prípade boli také presvedčivé, že na zasadnutí nezazneli nijaké námietky ani komentáre.

Lotyšská štátna bezpečnostná služba pre BNS potvrdila, že vyšetruje prípad špionáže súvisiaci s Adamsonsom, ktorý ako poslanec pracoval vo výbore pre obranu, vnútorné veci a prevenciu korupcie, pričom nemal povolenie na prístup k utajovaným skutočnostiam.

Adamsons, člen najväčšej politickej strany v Lotyšsku – Sociálnodemokratickej strany Hamónia (SDPS) –, ktorá tradične chráni záujmy početnej ruskej menšiny, označil hlasovanie v parlamente za "cirkus" a povedal, že nemá "ani najmenšie tušenie", z čoho je obvinený.

V Lotyšsku, štáte s takmer dvoma miliónmi obyvateľov a susediacom s Ruskom, žije aj ruská menšina, ktorá tvorí okolo 25 percent obyvateľstva.

Od strany Harmónia si ostatné lotyšské strany udržiavajú odstup pre podozrenie, že napriek svojej proeurópskej orientácii má až príliš tesné väzby na Moskvu.