Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lotyšský parlament prijal rezolúciu, ktorá Rusko obviňuje z genocídy

Na archívnej snímke zo 14. apríla 2022 zamestnanec cintorína odpočíva pred hrobmi civilsitov zabitých ruskými vojakmi v meste Buča v Kyjevskej oblasti. Foto: TASR/AP

Rusko podľa dokumentu takisto Ukrajincov unáša a deportuje ich na svoje územie.

Riga 21. apríla (TASR) - Lotyšský parlament vo štvrtok jednohlasne prijal rezolúciu, ktorá Rusko obviňuje z genocídy proti občanom Ukrajiny. Tento dokument takisto ostatné členské krajiny EÚ vyzýva, aby okamžite prestali dovážať ruskú ropu a plyn. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Parlament sa podľa tohto zdroja vyjadril k "rozsiahlemu svedectvu a dôkazom o brutálnych masových zločinoch spáchaných ruskou armádou". Tie zahŕňajú vraždy, mučenie, sexuálne zneužívanie a znesvätenie ukrajinských civilistov v mestách Buča, Irpiň, Mariupol a ďalších.

Rusko podľa dokumentu takisto Ukrajincov unáša a deportuje ich na svoje územie.

Po tom, ako sa ruské vojská čiastočne stiahli zo severnej časti Ukrajiny, boli objavené stovky tiel civilistov, pripomína DPA. Ukrajina a USA obvinili Rusko z genocídy a Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu začal vyšetrovanie. Rusko tieto obvinenia odmieta.