Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lotyšský parlament vyhlásil Rusko za štát, ktorý podporuje terorizmus

Riga - Americký minister obrany Lloyd Austin (vľavo) a lotyšský premiér Krišjanis Karinš si podávajú ruky počas spoločnej tlačovej konferencie v Rige v stredu 10. augusta 2022. FOTO TASR/AP Foto: TASR - AP

Lotyšský parlament označil vo štvrtok Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine za štát, ktorý podporuje terorizmus. Vyzval tiež západných spojencov, aby uvalili na Moskvu ešte rozsiahlejšie sankci.

Riga/Kyjev, Moskva 11. augusta (TASR/TERAZ.sk) – Lotyšský parlament označil vo štvrtok Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine za štát, ktorý podporuje terorizmus. Vyzval tiež západných spojencov, aby uvalili na Moskvu ešte rozsiahlejšie sankcie s cieľom dosiahnuť ukončenie konfliktu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters.

"Lotyšsko uznáva konanie Ruska na Ukrajine za cielenú genocídu ukrajinského ľudu," uvádza sa v uznesení lotyšského parlamentu. Západné krajiny by podľa neho mali zvýšiť vojenskú, finančnú, humanitárnu a diplomatickú pomoc pre Ukrajinu a podporiť iniciatívy odsudzujúce Rusko.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyjadril lotyšskému parlamentu vďaku za jeho postoj. "Ukrajina vyzýva ostatné štáty a organizácie, aby ho nasledovali," napísal v tvíte.

Rusko lotyšskú rezolúciu odsúdilo ako neodôvodnenú. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí v Moskve vyhlásila, že rozhodnutie lotyšských poslancov motivovala "živočíšna xenofóbia".