Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Lotyšský premiér Karinš sľubuje podporu exilovým ruským novinárom

Lotyšský premiér Krišjánis Kariňš. Foto: TASR/AP

Televízia Dožď ukončila svoje aktivity a vysielanie v Rusku krátko po ruskej invázii na Ukrajine.

Riga 7. decembra (TASR) - Lotyšsko bude aj naďalej podporovať ruských novinárov žijúcich v exile v krajinách EÚ a NATO. Ako oznámil v stredu premiér Krišjanis Karinš, musia však dodržiavať lotyšské zákony. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Vyjadrenie premiéra súvisí s odobratím licencie na vysielanie ruskému exilovému kanálu TV Dožď. Lotyšská rada pre elektronické masmédiá (NEPLP) v utorok oznámila, že mu ju odobrala za nerešpektovanie podmienok. Predseda NEPLP Ivars Abolinš spresnil, že išlo o "ohrozenie národnej bezpečnosti a verejného poriadku" Lotyšska.

"Máme právny štát. Médiá majú príležitosť obrátiť sa na súd," povedal Karinš.

Televízia Dožď ukončila svoje aktivity a vysielanie v Rusku krátko po ruskej invázii na Ukrajine. Vysielanie obnovila 18. júla zo štúdií v Rige. V poslednom období však lotyšské úrady mali voči TV Dožď niekoľko výhrad a upozornení pre nerešpektovanie podmienok licencie.

Začiatkom decembra dostala TV Dožď v Lotyšsku pokutu 10.000 EUR, pretože vo vysielaní použila mapu s Krymským polostrovom ako územím Ruska a za slovné spojenie "naša armáda", keď sa hovorilo o ruských ozbrojených silách.

Lotyšská bezpečnostná služba začiatkom decembra začala činnosť TV Dožď preverovať aj kvôli vyjadreniu moderátora v živom vysielaní o pomoci ľuďom zmobilizovaným do ruskej armády.

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) kritizovala postup lotyšských úradov voči tejto televízii a samotná TV Dožď obvinenia označila za "nespravodlivé" a "absurdné".

"Ich práca sa počas tohto roka, keď odsúdili nekompromisnú útočnú vojnu (ruského prezidenta Vladimira) Putina voči Ukrajine, stala zdrojom reality pre milióny Rusov a vzbudzuje u mňa úctu," uviedol uväznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj.

Internetový portál Meduza, ktorý sa pre svoje kritické reportáže voči Kremľu tiež presťahoval z Moskvy do Rigy, rozhodnutie o zrušení licencie TV Dožď označil za "nespravodlivé, nesprávne a nerozumné". K tomuto tvrdeniu sa pridalo viac než 100 novinárov a redaktorov, píše DPA.