Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lotyšský prezident chce uznať domácu pravoslávnu cirkev za nezávislú

Na archívnej snímke lotyšský prezident Egils Levits. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Prezident dodal, že zákon po nadobudnutí účinnosti vylúči akýkoľvek vplyv alebo moc nad lotyšskou pravoslávnou cirkvou zo strany moskovského patriarchu.

Riga 6. septembra (TASR) - Lotyšský prezident Egils Levits predložil parlamentu návrh zákona, podľa ktorého pravoslávna cirkev v Lotyšsku získa samostatnosť a nezávislý (autokefálny) štatút. Informovala o tom webová stránka lotyšského prezidenta a spravodajský web The Baltic Times.

Prezident Levits poznamenal, že parlament jeho iniciatívu podporuje a poslancov preto požiadal, aby návrh zákona urýchlene prerokovali v dvoch čítaniach.

Po schválení tohto návrhu lotyšský štát uzná, že pravoslávna cirkev v krajine je úplne samostatná a nie je závislá od žiadnej inej pastoračnej moci mimo Lotyšska. Návrh zákona preskúmali všetky príslušné štátne inštitúcie vrátane Rady pre národnú bezpečnosť. Informácie o ňom už majú aj parlamentné výbory, ktoré sú zodpovedné za ďalšie prerokovanie návrhu zákona, informoval Levits.

Prezident dodal, že zákon po nadobudnutí účinnosti vylúči akýkoľvek vplyv alebo moc nad lotyšskou pravoslávnou cirkvou zo strany moskovského patriarchu. Prerušenie spojenia medzi lotyšskou pravoslávnou cirkvou a moskovským patriarchátom "je dôležitou otázkou pre pravoslávnu komunitu v Lotyšsku, celú lotyšskú spoločnosť i pre národnú bezpečnosť," dodal prezident Levits.