Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Lotyšský prezident žiada, aby bolo Rusko izolované ako Severná Kórea

Lotyšský prezident Egils Levits, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Takýto režim ohrozuje nielen Ukrajinu, ale aj Európu a celý svet, povedal Levits.

Riga 25. februára (TASR) - Lotyšský prezident Egils Levits v piatok vyhlásil, že žiada ešte ďalekosiahlejšie represívne opatrenia proti Rusku ako odvetu za ruskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA.

Levits pripustil, že sankcie, na ktorých sa doteraz Európska únia dohodla, sú tvrdé a budú mať významný vplyv na ruskú ekonomiku. Podľa jeho názoru by však Moskvu mali zasiahnuť ešte ďalekosiahlejšie sankcie.

"Najdôležitejšie je izolovať tento zločinecký režim od sveta podobne ako Severnú Kóreu. Pretože takýto režim ohrozuje nielen Ukrajinu, ale aj Európu a celý svet," povedal Levits.

Lídri 27 členských štátov EÚ sa vo štvrtok neskoro večer na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na komplexnom balíku sankcií proti Rusku. Tieto sankcie sa vzťahujú na finančný sektor, energetiku či dopravu.

Lotyšsko a dva ďalšie pobaltské štáty, Estónsko a Litva, vyzvali na okamžité vylúčenie Ruska z globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. Niektoré štáty EÚ však vyjadrili výhrady voči tomuto kroku, pripomenula DPA.