Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Louisanne vybuchla továreň, jeden mŕtvy a desiatky zranených

Na snímke výbuch v chemickej továrni v americkom meste Geismar Foto: TASR/AP

Prevádzka produkuje vysoko horľavé plyny.

Geismar 13. júna (TASR) - Jednu obeť a najmenej 61 zranených si vyžiadala mohutná explózia, ktorá dnes ráno miestneho času otriasla prevádzkou firmy Williams Companies pri americkom meste Geismar, zameriavajúcou sa na spracovanie zemného plynu a prevádzkovanie plynovodov. Následný rozsiahly požiar sa podarilo uhasiť, informovala agentúra AP s odvolaním sa na políciu štátu Louisiana.

Tridsaťsedem ľudí previezli sanitky a vrtuľníky do oblastných nemocníc, ďalších 24 ľahšie zranených dopravil do nemocnice školský autobus.

Guvernér Louisiany Bobby Jindal však novinárom povedal, že v nemocniciach prijali 73 zranených. Geismar leží približne 32 kilometrov juhovýchodne od lousianskej metropoly Baton Rouge. Obyvateľov v okolí továrne polícia vyzvala, aby zostali doma a zatvorili všetky okná a dvere.

K výbuchu došlo o 08.37 h miestneho času v prevádzke nachádzajúcej sa v priemyselnej oblasti Geismaru. Jeho príčina zatiaľ nie je známa, ale Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vylúčil terorizmus.

Prevádzka v Geismare produkuje vysoko horľavé plyny, ktoré sú základnými surovinami v petrochemickom priemysle. Firma Williams Companies na svojej webovej stránke uvádza, že továreň vyrába etylén a propylén.

Štrnásť ľudí zahynulo a ďalších asi 200 utrpelo zranenia pri mohutnom výbuchu v továrni na hnojivá v texaskom mestečku West, ku ktorému došlo 17. apríla. Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že pri výbuchu v továrni West Fertilizer explodoval dusičnan amónny. Federálne úrady zabezpečili prístrešie obyvateľom približne 70 domov, ktoré boli zničené alebo vážne poškodené.