Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Louvre sa od pondelka opäť otvára pre návštevníkov

Na archívnej snímke z 14. októbra 2014 pohľad na presklennú pyramídu Múzea Louvre v Paríži. Foto: TASR/AP

Návštevníci budú musieť mať tvárové rúška, k dispozícii nebudú žiadne šatne ani prevádzky na občerstvenie a verejnosť sa bude musieť v múzeu pohybovať po predpísaných trasách.

Paríž 4. júla (TASR) - Parížsky Louvre, najnavštevovanejšie múzeum na svete, v pondelok opäť otvorí svoje brány, budú však stále platiť koronavírusové opatrenia a niektoré časti múzejného komplexu zostanú neprístupné.

Louvre je zatvorený od 13. marca, následkom čoho prišla táto inštitúcia o viac než 40 miliónov eur zo vstupného, uviedol riaditeľ Louvru Jean-Luc Martinez, ktorého v sobotu citovala tlačová agentúra AFP.

V roku 2018 navštívilo Louvre vyše desať miliónov ľudí, z ktorých takmer tri štvrtiny tvorili turisti.

"Prinajlepšom uvidíme 20 až 30 percent z množstva návštevníkov, ktorých sme privítali vlani v lete; maximálne 4000 až 10.000 osôb denne," upozornil Martinez.

Návštevníci budú musieť mať tvárové rúška, k dispozícii nebudú žiadne šatne ani prevádzky na občerstvenie a verejnosť sa bude musieť v múzeu pohybovať po predpísaných trasách.

Pred obrazom Mony Lízy - jedným z najvyhľadávanejších artefaktov Louvru - budú v súlade s nevyhnutným spoločenským odstupom vyznačené jednotlivé pozície pre návštevníkov. Celkovo bude sprístupnených 70 percent z verejného priestoru múzea, čo predstavuje 45.000 štvorcových metrov.

Louvre počas tzv. lockdownu - obmedzenia pohybu obyvateľstva - zvýšil svoju virtuálnu prítomnosť, pričom na sociálnej sieti Instagram má teraz viac než štyri milióny followerov, čo je najviac spomedzi všetkých múzeí sveta.

Martinez plánuje vylepšiť služby múzea do nasledujúcich letných olympijských hier, ktoré sa budú konať v Paríži v roku 2024.

Po úspechu špeciálnej výstavy "Leonardo", ktorá sa skončila vo februári, Louvre oznámil, že ďalšie dve výstavy, pôvodne naplánované na jar, sprístupní v jesennom období. Ide o expozíciu talianskeho sochárstva od Donatella po Michelangela a výstavu diel nemeckého renesančného maliara Albrechta Altdorfera.

Francúzska metropola 25. júna po troch mesiacoch opätovne sprístupnila aj Eiffelovu vežu. Išlo o jej najdlhšie uzatvorenie od druhej svetovej vojny.

Parížsky magistrát vyjadril v súvislosti s opätovným obnovovaním cestovného ruchu v meste tlmený optimizmus. Od zavedenia pandemických opatrení v marci totiž počet jeho návštevníkov klesol o približne 80 percent.