Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lubitz pád lietadla plánoval, tvrdí jeho expriateľka

Na archívnej snímke z 13. septembra 2009 pilot Germanwings Andreas Lubitz preteká počas behu Aiportrun v Hamburgu. Lubitz bol druhým pilotom dopravného lietadla A320, ktoré havarovalo v utorok 24. marca 2015 vo francúzskych Alpách Foto: TASR/AP

Jedného dňa spravím niečo, čo zmení celý systém. Potom budú všetci poznať moje meno a zapamätajú si ho, povedal pilot bývalej priateľke.

Bratislava 28. marca (Teraz.sk/TASR) - Nové informácie nemeckého denníka Bild poukazujú na skutočnosť, že druhý pilot Andreas Lubitz, ktorý údajne spôsobil letecké nešťastie Airbusu 320 vo francúzskych Alpách, o tomto čine hovoril už v roku 2014. Mal podľa neho „zmeniť systém“.



Sobotné vydanie denníka Bild cituje bývalú priateľku Andreasa Lubitza, ktorá je letuška. Minulý rok spolu lietali päť mesiacov. Podľa nej Lubitz o svojom pláne hovoril už vtedy: „Keď som počula o zrútení lietadla, chodila mi hlavou jedna veta, ktorú mi povedal: Jedného dňa spravím niečo, čo zmení celý systém. Potom budú všetci poznať moje meno a zapamätajú si ho,“ cituje expriateľka Lubitzove slová.



„Nikdy som nevedela, čo tým myslí, ale teraz to dáva zmysel,“ dodáva. O svojej chorobe pilot nehovoril veľa, bývalá priateľka, 26-ročná letuška, vedela len to, že chodil k psychiatrovi.

Letuška Maria W. pre Bild povedala, že mala v roku 2014 vzťah s Lubitzom, ktorý sa podľa nej vedel značne rozčúliť, keď hovoril o práci. "Bol rozhnevaný podmienkami, v ktorých pracoval: primálo peňazí, strach z výpovede, priveľa tlaku," uviedla. Jedným z dôvodov hnevu bolo aj to, že si podľa vlastných slov nikdy nebude môcť splniť sen byť kapitánom, a to pre svoje nekonkretizované ochorenie.

Letuška dodala, že sa s pilotom rozišla, keď bolo jasné, že má problémy - pri rozhovoroch náhle "strácal nervy" a kričal na ňu, preto sa bála.

Ďalšie nemecké médiá vrátane televízie RTL konštatovali, že nie je jasné, nakoľko sú jej vyjadrenia vierohodné. Podľa niektorých totiž až príliš zapadajú do "skladačky" odhalení z posledných dní.

Düsseldorfská univerzitná klinika priznala, že druhý pilot havarovaného lietadla Germanwings Andreas Lubitz bol počas uplynulých dvoch mesiacov jej pacientom. Vo vyhlásení uviedla, že naposledy navštívil nemocnicu, aby ho "diagnosticky posúdila" 10. marca. Vzhľadom na pravidlá o súkromní však nesmie zverejniť podrobnosti. Oznámila to agentúra Reuters. Správy médií, že klinika liečila Lubitza pre depresiu sú podľa tohto vyjadrenia nesprávne.

Záchranára vyťahujú po lane z miesta nehody utorkovej havárie dopravného lietadla A320 pri horskej obci Seyne-les-Alpes vo francúzskych Alpách 26. marca 2015
Foto: TASR/AP

Airbus A320 spoločnosti Germanwings smeroval zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu. Dopravné lietadlo so 150 ľuďmi sa zrútilo v utorok 24. marca dopoludnia vo francúzskych Alpách.

Všetko o páde lietadla vo francúzskych Alpách nájdete TU


Lubitz Alpy výborne poznal


Druhý pilot poznal oblasť pádu lietadla veľmi dobre, uvádza francúzsky denník Le Parisien. Bol vášnivým letcom na vetroňoch a v tejto oblasti sa podľa denníka pravidelne zúčastňoval na kurzoch. „Alpy ho fascinovali, bol nimi skoro posadnutý,“ citujú noviny člena klubu.

Andreas Lubitz (27) patril do leteckého klubu vo svojom rodnom meste Montabaur, ktorý v rokoch 1996 až 2003 organizoval návštevy v oblasti pri meste Sisteron, približne 50 kilometrov západne od miesta zrútenia nemeckého airbusu, uviedol člen klubu bezmotorového lietania v Sisterone Francis Kefer podľa agentúr DPA a AP.