Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ľudia čakali celé hodiny, aby sa mohli rozlúčiť s Alžbetou II.

Prví zástupcovia verejnosti stoja pred rakvou s pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá je vystavená vo Westminsterskej sále v Londýne v stredu 14. septembra 2022. Foto: TASR / AP

Na pohrebe Alžbety II., ktorý sa v pondelok uskutoční v srdci Londýna vo Westminsterskom opátstve, sa zídu stovky svetových lídrov i monarchov.

Londýn 15. septembra (TASR) - Tisícky ľudí sa zhromaždili v noci na štvrtok v Londýne, aby vyjadrili poslednú úctu zosnulej britskej panovníčke Alžbete II. Mnohí pri pohľade na jej rakvu vystavenú v sídle britského parlamentu nedokázali zadržať slzy, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Pozdĺž brehu rieky Temža sa v stredu večer vytvoril viac než päťkilometrový rad, keď smútiaci celé hodiny čakali na svoju šancu uvidieť rakvu so zosnulou panovníčkou.

Najdlhšie vládnuca britská kráľovná zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov. Na tróne bola 70 rokov. Rakva s jej telom, zahalená do kráľovskej štandardy s imperiálnou korunou uloženou na jej vrchu, bude vo Westminsterskej sále, najstaršej časti sídla britského parlamentu, pre verejnosť vystavená 24 hodín denne až do pondelkového rána – do dňa pohrebu. Rakvu neustále strážia vojaci v slávnostnej uniforme.

Do Westminsterskej sály previezli rakvu kráľovnej z Buckinghamského paláca, pričom sprievod sledovali v stredu desaťtisíce ľudí. Za konským povozom s rakvou kráčala kráľovská rodina na čele s novým britským monarchom Karolom III.

Množstvo ľudí sa na znak poslednej úcty uklonilo smerom ku kráľovninej rakve; iní sa prekrižovali či sňali si pokrývku z hlavy. Niektorí sa otočení k rakve modlili, alebo si utierali slzy. Iní so sebou vzali aj svoje malé deti v kočíkoch. Starší vojaci sa postavili pred rakvu s telom Alžbety a poslednýkrát zasalutovali svojej niekdajšej vrchnej veliteľke, opisuje AFP.

"Vnútri bol naozaj pokoj a bolo to neskutočne emotívne. Množstvo ľudí bolo v slzách, vládlo však úplne ticho. Bolo to také úctivé," povedala pre agentúru 50-ročná účtovníčka Sue Harveyová, ktorá po príchode zo sály plakala.

Na pohrebe Alžbety II., ktorý sa v pondelok uskutoční v srdci Londýna vo Westminsterskom opátstve, sa zídu stovky svetových lídrov i monarchov. Účasť potvrdil americký prezident Joe Biden, ako aj francúzsky prezident Emmanuel Macron či japonský cisár Naruhito.