Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ľudia na celom svete demonštrovali proti invázii Ruska na Ukrajinu

Žena ukazuje mierový znak pred ruským tankom z 2. svetovej vojny pri sovietskom vojnovom pamätníku počas protestu proti ruskej invázii na Ukrajinu v Berlíne, Nemecko, v nedeľu 27. februára 2022. Foto: TASR/AP

V Amsterdame podľa AFP demonštrovalo 15.000 ľudí a v Prahe 70.000 ľudí.

Berlín 28. februára (TASR) - Státisíce ľudí na celom svete vyšli v nedeľu do ulíc miest, aby vyjadrili svoj nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Berlínska polícia uviedla, že viac než 100.000 ľudí sa zúčastnilo na pochode v nemeckej metropole na znak solidarity s Ukrajinou. Polícia budovu ruského veľvyslanectva ohraničila kordónom. Niektorí demonštranti kričali "sláva Ukrajine" a spievali ukrajinské piesne.

Tisíce ľudí sa v nedeľu 27. februára 2022 zúčastňujú na proteste proti ruskej invázii na Ukrajinu v nemeckom Berlíne.
Foto: TASR/AP


V Amsterdame podľa AFP demonštrovalo 15.000 ľudí a v Prahe 70.000 ľudí. Nedeľňajšiu demonštráciu na Václavskom námestí v hlavnom meste ČR organizoval spolok Milion chvilek pro demokracii. Vystúpili na nej i český premiér Petr Fiala a ukrajinský veľvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

V ruskom meste Petrohrad sa zišlo približne 400 ľudí, ktorí nerešpektovali zákony zakazujúce protesty. Účastníci držali plagáty s nápismi "Nie vojne", "Rusi choďte domov" a "Mier Ukrajine". Úrady v Rusku počas nedeľňajších protestov, ktoré sa konali na viacerým miestach, zadržali viac ako 2000 ľudí, píše AFP.

Demonštranti kričia heslá počas protestu proti ruskému útoku na Ukrajinu v ruskom Petrohrade v nedeľu 27. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Líderka bieloruskej exilovej opozície Sviatlana Cichanovská prišla medzi niekoľko stoviek Bielorusov, ktorí sa zhromaždili v Litve.

"Bielorusi spúšťajú kampaň nenásilnej neposlušnosti a odporu," napísala Cichanovská v nedeľu na sociálnej sieti Twitter. "Budeme protestovať proti vojne a použitiu našej armády na útok na Ukrajincov," dodala.

Na snímke protestné zhromaždenie proti vojne na Ukrajine sa konalo na Námestí SNP v Banskej Bystrici 27. februára 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Na protestoch pred budovou ruského veľvyslanectva v Kodani sa podľa AFP zúčastnilo 10.000 ľudí vrátane dánskej premiérky Mette Frederiksenovej.