Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ľudia sa na Pražskom hrade lúčia s filmovým režisérom Jakubiskom

Na snímke bývalý pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka hovorí počas poslednej rozlúčky so slovenským filmovým režisérom, scenáristom a výtvarníkom Jurajom Jakubiskom v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade 4. marca 2023. Foto: TASR - Pavel Hořejší

Hlavnú smútočnú reč bude mať rodinný priateľ Jakubiskovcov a bývalý český prezident Václav Klaus.

Praha 4. marca (TASR) - V Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade sa začala posledná rozlúčka so slovenským filmovým režisérom, scenáristom a výtvarníkom Jurajom Jakubiskom. Rozlúčiť sa s ním prišli mnohí kolegovia z umeleckého života či politici, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Prví smútoční hostia sa pred Katedrálou svätého Víta začali schádzať po dvanástej hodine.
Na snímke posledná rozlúčka so slovenským filmovým režisérom, scenáristom a výtvarníkom Jurajom Jakubiskom v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade 4. marca 2023.
Foto: TASR - Pavel Hořejší

Režisérovu rakvu zdobí okrem kvetov aj jeho typický čierny klobúk. Vedľa nej je umiestnená jeho veľká čiernobiela fotografia.

Omšu celebruje bývalý pražský arcibiskup Dominik Duka, čítanie z knihy Jób predniesla rozhlasová a televízna moderátorka a speváčka Martina Kociánová. Hlavnú smútočnú reč bude mať rodinný priateľ Jakubiskovcov a bývalý český prezident Václav Klaus.

Počas poslednej rozlúčky zaspieva Katarína Knechtová pieseň Muoj Bože, ktorá vznikla v súvislosti s jeho filmom Bathory a zaznie aj pieseň Miroslava Žbirku Slovensko.
Na snímke modliaca sa mníška počas poslednej rozlúčky so slovenským filmovým režisérom, scenáristom a výtvarníkom Jurajom Jakubiskom v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade 4. marca 2023.
Foto: TASR - Pavel Hořejší

Juraj Jakubisko zomrel vo veku 84 rokov v Prahe krátko pred polnocou v noci z piatka 24. februára na sobotu. Preslávil sa filmami ako Tisícročná včela, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, ale napríklad aj historickým veľkofilmom Bathory či rozprávkou Perinbaba.



(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)