Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Ľudia v Nemecku protestujú proti obmedzeniam počas pandémie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Približne 1000 ľudí sa v sobotu zhromaždilo v Berlíne, kde protestovali proti obmedzeniam. Podobné zhromaždenie sa konalo aj v Stuttgarte.

Berlín/Stuttgart 25. apríla (TASR) - Približne 1000 ľudí sa v sobotu zhromaždilo v nemeckom hlavnom meste Berlín, kde protestovali proti obmedzeniam spôsobeným novým koronavírusom. Účastníkmi boli ľudia, ktorí odmietajú dodržiavať pokyny na spoločenský odstup. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Nemecká vláda vyhlásila opatrenia na ochranu nemeckých obyvateľov pred nákazou koronavírusom.

Demonštranti sa zišli na Námestí Rosy Luxemburgovej v centre Berlína, tak ako už niekoľko predchádzajúcich sobôt. Protesty priťahujú rôzne skupiny ľudí, vrátane niektorých pravicových populistov, členov krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) a zástancov konšpiračných teórií.

Tlačová agentúra DPA napísala, že polícia opakovane vyzvala účastníkov, aby sa rozišli, a niekoľko ľudí aj zatkla. Potom sa dav rozptýlil.

Hoci nemecká vláda nedávno mierne uvoľnila obmedzenia, keď umožnila znovuotvorenie malých obchodov, nariadenia stále vyžadujú od ľudí dodržiavať na verejnosti 1,5-metrovú vzdialenosť.

Úrady môžu povoliť zhromaždenia s účasťou do 20 osôb, takéto povolenie však sobotňajšiemu protestu neudelili.

Protest sa konal pred divadlom Volksbühne na spomínanom námestí. Divadlo sa od demonštrácie dištancovalo slovami: "Nie sme vaše kulisy."

Podobné zhromaždenie sa konalo aj v centre mesta Stuttgart, kam prišlo 350 až 500 ľudí. Konala sa tam už tretia takáto demonštrácia.