Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ľudia v uliciach opäť žiadali odstúpenie premiéra Netanjahua

Na snímke Palestínčania pália portréty, zľava izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, korunného princa Abú Zabí šejka Muhammada bin Zajd Nahajána a amerického prezidenta Donalda Trumpa počas protestu proti nadviazaniu diplomacie medzi SAE a Izraelom v palestínskom meste Náblus na Západnom brehu Jordánu 14. augusta 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Protesty podľa AP naberajú na sile aj napriek Netanjahuovým snahám ich zľahčovať.

Jeruzalem 16. augusta (TASR) - Tisíce Izraelčanov sa v sobotu znovu zhromaždili pred rezidenciou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a žiadali jeho odstúpenie, informovala agentúra AP.

Netanjahu označil štvrtok za "historický deň" v súvislosti s ohlásením dosiahnutia dohody o normalizácii vzťahov Izraela so Spojenými arabskými emirátmi (SAE), ktorú sprostredkovali USA, pripomína AP.

Protesty proti Netanjahuovi sa pravidelne konajú už niekoľko týždňov. Izraelský premiér čelí v troch rôznych korupčných kauzách obžalobe z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva.

Demonštranti tvrdia, že premiér by nemal zotrvať v úrade v období, keď je proti nemu vedený súdny proces, a zároveň sú nespokojní s tým, ako zvláda krízu spôsobenú novým koronavírusom.

Protesty podľa AP naberajú na sile aj napriek Netanjahuovým snahám ich zľahčovať.

Ľudia zhromaždení v sobotu v Jeruzaleme trúbili, niesli izraelské zástavy a skandovali pokriky namierené proti Netanjahuovi.

Menšia protestná akcia sa konala aj neďaleko plážového domu Netanjahua v meste Caesarea (Kejsarja) a ľudia sa zhromaždili aj na ďalších miestach v krajine.