Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ľudskoprávna organizácia odsúdila pondelkové popravy v Mjanmarsku

Na archívnej snímke z 13. januára 2012 prodemokratický aktivista Ťjo Min Juo, ktorého vítajú po prepustení z väzenia manželka a dcéra na letisku v Rangúne. Foto: TASR/AP

Išlo o prvé popravy v Mjanmarsku za obdobie niekoľkých desaťročí, pripomínajú agentúry.

Rangún 25. júla (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v pondelok odsúdila popravu štyroch ľudí v Mjanmarsku. Postup tamojšej vojenskej junty označila za skutok "vyslovenej krutosti". TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky HRW.

Riaditeľka HRW pre Áziu Elaine Pearsonová povedala, že popravy boli vykonané po nespravodlivých a politicky motivovaných súdnych procesoch. Medzi popravenými boli aj aktivisti Pchjo Zejar Tho a Ťjo Min Juo, a armáda o tom neinformovala ani príbuzných. O poprave sa podľa Pearsonovej dozvedeli iba z vyhlásení junty pre tlač.

"Human Rights Watch je proti trestu smrti vo všetkých krajinách a za každých okolností, pretože je to neodmysliteľná krutosť a konečnosť. Takisto už dlho vyzýva Mjanmarsko, aby prestalo používať trest smrti," uvádza sa vo vyhlásení na oficiálnej webovej stránke HRW.

Išlo o prvé popravy v Mjanmarsku za obdobie niekoľkých desaťročí, pripomínajú agentúry. Štvoricu disidentov odsúdili v januári v procese za zatvorenými dverami a experti Organizácie Spojených národov (OSN) označili rozsudky smrti, vydané nezákonným súdom nelegitímnej junty, za ohavný pokus vyvolať strach medzi obyvateľmi Mjanmarska, pripomína DPA.

Mjanmarská armáda vo februári 2021 zosadila líderku krajiny Aun Schan Su Ťij. Po prevrate vypukli protesty, ktoré však armáda tvrdo potlačila. Mjanmarská armáda podľa miestnej mimovládnej organizácie Asociácia na pomoc politickým väzňom (AAPP) odvtedy usmrtila už vyše 2100 ľudí a viac ako 12.000 osôb zadržali.

Voči Su Ťij neskôr vzniesli viacero obvinení za údajné trestné činy. Súdy jej zatiaľ vymerali 11 rokov väzenia za korupciu, štvanie verejnosti proti armáde, porušenia epidemiologických obmedzení a telekomunikačného zákona. V júni ju premiestnili z domáceho väzenia do väznice, kde ju umiestnili na samotku.