Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Organizácie odsúdili poľskú legislatívu týkajúcu sa interrupcií

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Vlani demonštrovali tisíce Poliakov po tom, čo v dôsledku septického šoku zomrela žena, ktorej bol odopretý interrupčný zákrok a lekári po odtečení plodovej vody rozhodli počkať, kým plod zomrie.

Varšava 26. januára (TASR) - Viaceré ľudskoprávne organizácie v spoločnom vyhlásení zverejnenom v stredu uviedli, že nová poľská legislatíva týkajúca sa interrupcií má "zničujúce následky na životy žien". Kritické stanovisko zverejnili rok po tom, čo nadobudli účinnosť nové obmedzenia, ktoré takmer úplne zakazujú umelé prerušenie tehotenstva v tejto prevažne katolíckej krajine, uviedla agentúra AFP.

"Tento verdikt zvýšil veľké prekážky, ktorým ženy hľadajúce prístup k interrupciám čelia, a mal tragické následky pre mnohé z nich, ako aj ich rodiny," uviedli vo vyhlásení organizácie ako Amnesty International, Human Rights Watch či Svetová organizácia pre boj proti mučeniu (OMCT). Podľa nich sa už v súvislosti s prísnym interrupčným zákonom na Európsky súd pre ľudské práva obrátilo viac ako 1000 žien.

Agentúra AFP pripomína, že v utorok došlo k ďalšiemu prípadu úmrtia tehotnej ženy. Tridsaťsedemročná matka troch detí, ktorá čakala dvojičky, sa podľa jej príbuzných stala obeťou prísneho zákona a zomrela údajne na septický šok po tom, ako prišla o jeden z plodov. Do nemocnice sa dostala s bolesťami brucha a ďalšími symptómami. "Odstránenie mŕtveho plodu bohužiaľ nebolo povolené, pretože poľský zákon to prísne zakazuje," uviedla jej rodina na Facebooku.

Tento prípad vyvolal pobúrenie opozičných politikov i aktivistiek za práva žien, ktoré ohlásili na stredu protest pred budovou ústavného súdu vo Varšave. "Zákaz interrupcií zabíja. Každý, kto ho podporuje, má dnes na rukách krv ďalšieho človeka," uviedli organizátori plánovanej demonštrácie.

Vlani demonštrovali tisíce Poliakov po tom, čo v dôsledku septického šoku zomrela 30-ročná žena, ktorej bol odopretý interrupčný zákrok a lekári po odtečení plodovej vody rozhodli počkať, kým plod zomrie. Podľa jej rodiny išlo o prvú obeť nového zákona.

Poľský ústavný súd v októbri 2020 označil za protiústavné interrupcie vykonávané z dôvodu nezvratných vývojových chýb plodu, ktoré zahŕňajú rozsiahle spektrum poškodení od Downovho syndrómu po smrteľné choroby. Poľská legislatíva týkajúca sa interrupcií bola pritom už predtým jednou z najprísnejších v Európe. V súčasnosti sú interrupcie prípustné len v prípade znásilnenia, incestu alebo ohrozenia života či zdravia matky.