Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Egypte niektorým neumožnili hlasovať v referende, chcú opakovanie

Sčítavanie hlasov v referende v Egypte. Foto: TASR/AP Photo

Ľudskoprávne skupiny mali správy o osobách, ktoré sa vydávali za sudcov, o ženách, ktorým neumožnili hlasovať a iných.

Káhira 16. decembra (TASR) - Hlavné egyptské ľudskoprávne organizácie vyzvali dnes na opakovanie prvého kola referenda o novej ústave, ktoré bolo podľa nich zmarené mnohými porušeniami zákona. Islamisti, ktorí ústavu podporujú, tvrdia, že väčšina Egypťanov v prvom kole návrh novej ústavy podporila, informovala agentúra AP.

Predstavitelia siedmich ľudskoprávnych skupín na tlačovej konferencii uviedli, že počas sobotňajšieho referenda nebol dostatočný dohľad zo strany sudcov v 10 z 27 provincií a nezávislým pozorovateľom neumožnili dozerať na sčítanie hlasov.

Ľudskoprávne skupiny mali správy o osobách, ktoré sa vydávali za sudcov, o ženách, ktorým neumožnili hlasovať, a o tom, že členom islamistického Moslimského bratstva bolo umožnené byť vnútri hlasovacích miestností. Zástupcovia ľudskoprávnych skupín tiež informovali, že niektoré hlasovacie miestnosti uzavreli skôr ako bolo plánované a že kresťanom nepovoľovali do nich vstúpiť.

Štátom vydávaný denník al-Achbár dnes napísal, že z čiastkových výsledkov sčítania hlasov vyplýva, že za návrh novej ústavy predloženej na všeľudové hlasovanie islamistickým prezidentom Muhammadom Mursím sa vyslovilo 59 percent voličov.

Referendum sa koná dva dni - druhé kolo bude 22. decembra, pretože mnohí sudcovia - ktorí zo zákona musia dohliadať na referendum - sa na protest procesu nezúčastnia, preto musí byť hlasovanie postupné, aby bol čas presúvať ostatných sudcov.