Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Lukašenko a Putin sa stretnú 22. februára

Alexandr Lukašenko, archívne foto. Foto: TASR/AP

Minsk vo štvrtok rozhodne poprel v Rusku medializované tvrdenia, že Lukašenko ide do Ruska žiadať o novú pôžičku.

Moskva/Minsk 18. februára (TASR) - Schôdzka ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom sa uskutoční 22. februára. V Moskve to vo štvrtok oznámil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

V programe rokovania je posúdenie bilaterálnych vzťahov a výmena názorov na medzinárodné dianie.

Peskov vyslovil očakávanie, Lukašenko bude Putina informovať aj o výsledkoch nedávneho VI. všebieloruského ľudového zhromaždenia venovaného zásadným otázkam týkajúcim sa budúcnosti krajiny. Bolo na ňom schválené aj usporiadanie referenda o ústavnej reforme.

Bieloruská opozícia odmietla samotný zjazd, na ktorom sa zúčastnilo 2700 delegátov - zástupcov vládnych úradov a vybraných zástupcov občanov - a kritizovala i jeho výsledky.

Medzičasom Lukašenko v Minsku informoval, že počas návštevy Ruska sa stretne aj s námestníkom predsedu Rady bezpečnosti Dmitrijom Medvedevom. Lukašenko s ním chce rokovať o zaistení bezpečnosti a obrany zväzového štátu Ruska a Bieloruska, uviedla agentúra Interfax.

Lukašenko vo štvrtok na stretnutí s Ryhorom Rapotom, tajomníkom zväzku s Ruskom, uviedol, že Bielorusko a Rusko napriek všetkým sankciám dokážu čeliť výzvam a sú schopné "plne si zabezpečiť všetko potrebné".

Vysvetlil, že "Rusko, rovnako ako nás, sa každý snaží vystrašiť nejakými sankciami. Zažil som sovietske časy, viem, čo je štátne plánovanie a ako sa to robilo".

Okrem toho Minsk vo štvrtok rozhodne poprel v Rusku medializované tvrdenia, že Lukašenko ide do Ruska žiadať o novú pôžičku. Samotný Lukašenko vyhlásil, že "do Ruska nepôjde nič pýtať, ani tri miliardy dolárov".