Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Lukašenko: Bielorusko uskutoční spoločné vojenské cvičenia s Ruskom

Na archívnej snímke Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Lukašenko takisto upozornil na zhromažďovanie poľských a ukrajinských vojakov a vojakov z pobaltských krajín v okolí bieloruských hraníc.

Minsk 17. januára (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašensko v pondelok oznámil, že Bielorusko a Rusko uskutočnia vo februári spoločné vojenské cvičenia. Informovali o tom agentúry AFP a TASS.

Lukašenko pripomenul, že na spoločných cvičeniach sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dohodli ešte v decembri. Tieto manévre sa budú konať na západných a južných hraniciach Bieloruska.

Lukašenko takisto upozornil na zhromažďovanie poľských a ukrajinských vojakov a vojakov z pobaltských krajín v okolí bieloruských hraníc.

Zástupca náčelníka generálneho štábu bieloruských ozbrojených síl, šéf ústredných operácií Pavel Muravejko v pondelok povedal, že Bielorusko a Rusko pred cvičeniami uskutočnia neplánovanú previerku síl zväzového štátu Ruska a Bieloruska, informovala agentúra TASS.

Zhromažďovanie zahraničných vojakov neďaleko bieloruských hraníc podľa neho vyvoláva obavy a vyžaduje si objektívnu reakciu.

Moskva na hranici s Ukrajinou zhromaždila desaťtisíce svojich vojakov a ešte v decembri predstavila svoje návrhy, v ktorých žiada bezpečnostné záruky, pripomína AFP. Rusko okrem iného žiada, aby krajiny v jeho susedstve a ďalšie bývalé krajiny Sovietskeho zväzu neboli prijaté za členov NATO.