Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lukašenko obvinil Nemecko z nacizmu, nebude brániť vstupu migrantov

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, archívne foto. Foto: TASR/AP

Lukašenko týmto spôsobom reagoval na pondelkové zavedenie nových sankcií proti Bielorusku zo strany krajín Európskej únie.

Minsk 23. júna (TASR) - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v utorok obvinil Nemecko z nacizmu. Stalo sa tak počas ceremónie v Brestskej pevnosti pri príležitosti 80. výročia napadnutia bývalého Sovietskeho zväzu nacistickým Nemeckom.

Opätovne tiež zdôraznil, že Bielorusko nebude chrániť Európu pred nelegálnymi migrantmi, obchodníkmi s drogami či pašerákmi. Lukašenko týmto spôsobom reagoval na pondelkové zavedenie nových sankcií proti Bielorusku zo strany krajín Európskej únie, informovali tlačové agentúry AFP a Interfax.

"Nečakali sme, že Nemecko bude súčasťou tohto kolektívneho sprisahania," vyhlásil Lukašenko.

"Snažíte sa zabiť našu ekonomiku a očakávate, že my budeme míňať stovky miliónov dolárov - tak ako doteraz - na ochranu vašich geopolitických záujmov?"
spýtal sa Lukašenko v súvislosti s ochranou hraníc pred nelegálnymi migrantmi, obchodníkmi s drogami a pašerákmi.

Napriek zavedeniu nových ekonomických sankcií zo strany krajín EÚ, ale aj USA, Británie či Kanady je podľa Lukašenka na svete "dostatočné množstvo krajín a regiónov", s ktorými môže Bielorusko naďalej spolupracovať.

Ministri zahraničných vecí EÚ schválili v pondelok na stretnutí v Luxemburgu rozsiahle sankcie voči Bielorusku, ktoré postihujú celé sektory tamojšej ekonomiky. Rozšíril sa tiež zoznam sankcionovaných osôb, keď naň pribudlo osem organizácií a 78 osôb vrátane Lukašenkovho syna Dzmitryja a manželky jeho druhého syna Viktara Liliji, ako aj niekoľkých bieloruských ministrov, prokurátorov, sudcov a rektorov univerzít.

Dôvodom zavedenia sankcií bol incident s odklonom lietadla a zatknutím bieloruského novinára Ramana Prataseviča.