Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lukašenko obvinil Ukrajinu z provokácií na hraniciach

Na archívnej snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Lukašenko tvrdí, že Kyjev "neustále vykonáva optický, rádioelektronický a rádiotechnický prieskum nášho územia, vojsk a objektov".

Minsk 4. októbra (TASR) - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v utorok obvinil Ukrajinu, že do pohraničnej oblasti s Bieloruskom poslala 15.000 vojakov a označil to za provokáciu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Lukašenko podľa agentúry BelTA uviedol, že ukrajinská vojenská jednotka, ktorá prišla k hraniciam, zablokovala cesty a začala zriaďovať kontrolné stanovištia a palebné pozície.

Lukašenko tvrdí, že Kyjev "neustále vykonáva optický, rádioelektronický a rádiotechnický prieskum nášho územia, vojsk a objektov". Ukrajinu tiež obvinil z toho, že "svojimi dronmi často narúša štátnu hranicu".

Ukrajinskí predstavitelia na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie k týmto obvineniam bezprostredne nereagovali.

Bieloruský prezident je blízkym spojencom šéfa Kremľa Vladimira Putina. Rusko, ktoré koncom februára zaútočilo na Ukrajinu, využíva vojenské základne v Bielorusku. Na tamojší režim, často označovaný za poslednú diktatúru v Európe, preto Západ uvalil množstvo sankcií.

Lukašenko však tvrdí, že Bielorusko nie je súčasťou konfliktu na Ukrajine a jeho sily do invázie Moskvy zapojené nie sú. Jediným cieľom je podľa neho "zabrániť útoku na Bielorusko pod zámienkou špeciálnej vojenskej operácie z Poľska, Litvy a Lotyšska".

Reuters pripomína, že všetky tieto tri krajiny hraničiace s Bieloruskom na západe sú členmi Severoatlantickej aliancie, ktorá Kyjevu pomáha v obrane pred ruskými útokmi okrem iného aj dodávkami zbraní.