Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Lukašenko ocenil vzťahy Minsku a Pekingu

Bieloruská vlajka je vyvesená blízko čínskej vlajky na Námestí nebeského pokoja v Pekingu, v stredu 1. marca 2023. Foto: TASR/AP

Robíme všetko, čo je v záujme našich obyvateľov - Bielorusov a Číňanov. Bude to tak aj naďalej, uviedol bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Peking 1. marca (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v stredu pred stretnutím s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu ocenil vzťahy oboch krajín. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Na stredajšej schôdzke s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom Lukašenko povedal, že Peking a Minsk "nemajú žiadne uzavreté témy na spoluprácu", uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na webstránke bieloruskej prezidentskej kancelárie.

"Spolupracujeme vo všetkých smeroch. A čo je najdôležitejšie, nikdy sme si nestanovili za úlohu byť priateľmi alebo pracovať proti tretím krajinám," uviedol Lukašenko. "Robíme všetko, čo je v záujme našich obyvateľov - Bielorusov a Číňanov. Bude to tak aj naďalej," dodal.

Predseda čínskej vlády v zverejnenom videu Lukašenkovi povedal, že Si Ťin-pching sa s ním v stredu popoludní stretne so zámerom "ďalšieho plánu na rozvoj bilaterálnych vzťahov". "Sme presvedčení, že vzťahy medzi Bieloruskom a Čínou sa budú naďalej posúvať vpred a budú stavať na priateľstve medzi oboma krajinami," povedal Li.

Lukašenko, ktorý je kľúčovým spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, pricestoval na trojdňovú návštevu Číny v utorok. Minsk, ktorý podporuje ruskú inváziu na Ukrajinu, je od svojho suseda Ruska závislý hospodársky aj politicky.

Západ Čínu podozrieva, že zvažuje dodávky zbraní Rusku. Čína tieto tvrdenia vytrvalo odmieta. Lukašenko podľa tlačovej agentúry Sin-chua označil 12-bodový dokument o "politickom urovnaní" konfliktu na Ukrajine, ktorý predstavila Čína, za potvrdenie mierovej zahraničnej politiky Činy a originálny krok, ktorý bude mať na celom svete ďalekosiahly vplyv.