Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Lukašenko odvolal bieloruského veľvyslanca vo Francúzsku

Na snímke Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Fisenko bol odvolaný z postu mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bieloruska vo Francúzsku, Monaku i Portugalsku.

Minsk 12. novembra (TASR) - Bieloruský prezident Aleksandr Lukašenko svojím nariadením odvolal bieloruského veľvyslanca vo Francúzsku Ihara Fisenka. Informovala o tom v piatok agentúra TASS s odvolaním sa na tlačové oddelenie prezidentskej kancelárie.

Fisenko bol bieloruským veľvyslancom vo Francúzsku od roku 2019 a plnil aj právomoci mimoriadneho veľvyslanca pre Monako a Portugalsko.

"Fisenko bol odvolaný z postu mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bieloruska vo Francúzsku, Monaku i Portugalsku," uvádza sa v tlačovej správe. Aj naďalej však bude pôsobiť ako Stály predstaviteľ Bieloruska pri UNESCO.

Bielorusko 18. októbra oznámilo, že Fisenka povolalo na konzultácie do vlasti. K takémuto kroku došlo po tom, ako Bielorusko nariadilo odchod z krajiny francúzskemu veľvyslancovi.

Francúzsko, podobne ako ostatné krajiny EÚ, neuznáva Lukašenka ako legitímneho prezidenta Bieloruskej republiky, ktorým sa podľa bieloruských úradov stal po šiestykrát v auguste minulého roku, keď bol vyhlásený za víťaza prezidentských volieb. Tie opozície i Západ považujú za zmanipulované a výsledky za sfalšované.