Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lukašenko odvolal veľvyslanca Bieloruska pri EÚ a NATO

Na archívnej snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

V uplynulých mesiacoch odvolal už Lukašenko viacerých veľvyslancov, ktorí pred rokom, po sporných prezidentských voľbách v Bielorusku, podporili protesty organizované opozíciou.

Minsk 29. júla (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko odvolal z funkcie diplomata, ktorý Bielorusko zastupoval pri EÚ, NATO a Európskom spoločenstve pre atómovú energiu. Odvolaný Aľaxandr Michnevič bol súčasne stiahnutý aj z postov bieloruského veľvyslanca v Belgicku a v Luxemburgu. S odvolaním sa na Lukašenkovu tlačovú službu o tom vo štvrtok informovala agentúra TASS.

TASS pripomenul, že Lukašenko pred vyše týždňom, 20. júla, zvolal poradu o prioritách zahraničnej politiky za účasti vedúcich diplomatických misií Bieloruska v zahraničí.

Lukašenko vtedy vo svojom prejave upozornil "zblúdilých" bieloruských diplomatov, že vláda sa "v budúcnosti so zradcami hrajkať nebude".

Následne poveril predsedu vlády, vedúceho svojej kancelárie a vedenie ministerstva zahraničných vecí, aby do konca roka venovali osobitnú pozornosť personálu ministerstva zahraničných vecí.

V uplynulých mesiacoch odvolal už Lukašenko viacerých veľvyslancov, ktorí pred rokom, po sporných prezidentských voľbách v Bielorusku, podporili protesty organizované opozíciou.

Z postu veľvyslanca tak boli odvolaní: Vasiľ Markavič (z Lotyšska), Ihar Ľaščeňa (zo SR), Pavel Pustavoj (zo Španielska) a Uladzimir Astapenka (z Argentíny s pôsobením pre Uruguaj, Čile, Paraguaj a Peru).

Podobne ako Pavel Latuška, bývalý veľvyslanec Bieloruska v Poľsku a Francúzsku, boli títo veľvyslanci súčasne zbavení aj svojej diplomatickej hodnosti.