Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Lukašenko oficiálne odvolal bieloruského veľvyslanca na Slovensku

Na archívnej snímke veľvyslanec Bieloruskej republiky v SR Igor Alexandrovič Leščeňa 26. júna 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Leščeňa rezignoval z postu veľvyslanca na Slovensku 18. augusta. Stalo sa tak po tom, ako podporil občanov Bieloruska, ktorí protestujú proti údajne sfalšovaným výsledkom prezidentských volieb.

Minsk 24. augusta (TASR) - Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa bol oficiálne odvolaný zo svojej funkcie. Príslušný dekrét podpísal bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, informovala v pondelok bieloruská štátna tlačová agentúra BelTA.

Leščeňa rezignoval z postu veľvyslanca na Slovensku 18. augusta. Stalo sa tak po tom, ako podporil občanov Bieloruska, ktorí protestujú proti údajne sfalšovaným výsledkom prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých zvíťazil úradujúci prezident Lukašenko.

V pondelok odchádzajúceho bieloruského veľvyslanca prijal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Zdôraznil, že Leščeňovo rozhodnutie vyvolalo na Slovensku i za hranicami veľký rešpekt. Zároveň mu poďakoval za jeho pôsobenie na Slovensku.

Leščeňa vo svojom vyhlásení vyzval na nezávislé vyšetrenie správ o použití násilia voči demonštrantom v Bielorusku.