Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Lukašenko rúbal drevo, aby Európa „nezamrzla“

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Lukašenko je excentrickým lídrom, ktorý bežne podniká nezvyčajné mediálne výstupy - napríklad pri zbieraní úrody spolu s mladými ženami či pri hraní hokeja, konštatuje AFP.

Moskva 15. septembra (TASR) - Bieloruský prezident a verný spojenec Kremľa Alexandr Lukašenko sa v stredu objavil v bieloruskej štátnej televízii a divákov počas rúbania dreva uistil, že nedopustí, aby Európa počas tejto zimy "zamrzla". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vystúpenie Lukašenka prichádza v čase, keď sa európski lídri snažia získať alternatívne zdroje energie, pričom dodávky z Ruska sú obmedzené po invázii Moskvy na Ukrajinu.

Žoviálne znejúci autoritársky líder sa vo videu objavil v teplákovej súprave a návleku a veľkou sekerou rúbal rozsiahle kusy predtým narezaného dreva.

"Nenecháme Európu zamrznúť," vtipkoval vo videu. "Pomôžeme im, a možno jedného dňa oni pomôžu nám," dodal.

"Európa si nemôže v týchto dňoch vyberať (...), dôležité je, aby zostali v teple," podotkol ďalej bieloruský prezident, často prezývaný aj "posledným európskym diktátorom".

Lukašenko je excentrickým lídrom, ktorý bežne podniká nezvyčajné mediálne výstupy - napríklad pri zbieraní úrody spolu s mladými ženami či pri hraní hokeja, konštatuje AFP.

Bielorusko sa stalo terčom vlny sankcií zo strany Západu pre jeho podporu vojenskej invázie na Ukrajinu, ako aj pre zúrivý povolebný zásah v krajine v roku 2020.

Počas historických protestov proti jeho vláde v roku 2020 sa objavili zábery, ako Lukašenko krúži nad demonštrantmi na helikoptére, mieri na nich samopalom AK-47 a nazýva ich "potkanmi".

Bielorusko, ktoré hraničí s Ukrajinou i Ruskom, podporovalo Moskvu v jej vojenskej invázii na Ukrajinu a poskytlo jej svoje územie ako základňu pre niektoré jej jednotky.