Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lukašenko: Rusko nalieha na zlúčenie s Bieloruskom, na to nepristúpim

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Napätie medzi susednými bývalými sovietskymi republikami je vysoké už niekoľko mesiacov.

Minsk 14. februára (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v piatok povedal, že ruská strana na minulotýždňových rozhovoroch o väčšej integrácii ekonomík oboch krajín trvala na zlúčení Ruska a Bieloruska. Informovala o tom agentúra AP.

"Integráciu chápu ako pohltenie Bieloruska. To nie je integrácia. Je to včlenenie. Na to nikdy nepristúpim," vyhlásil Lukašenko počas návštevy papierne na juhovýchode Bieloruska.

"Vždy budem bojovať za to, aby naša krajina zostala zvrchovaná a nezávislá. Váš prvý prezident, ktorého ste si kedysi zvolili, nebude aj posledný," dodal.

Napätie medzi susednými bývalými sovietskymi republikami je vysoké už niekoľko mesiacov. Keď rokovania o ich užších vzťahoch uviazli, Rusko výrazne obmedzilo dodávky ropy do Bieloruska a Lukašenko opakovane obvinil Kremeľ, že sa usiluje o zlúčenie oboch krajín.

Lukašenko a ruský prezident Vladimir Putin sa naposledy stretli na ďalšom kole rozhovorov minulý piatok (7. februára) v Soči, nedospeli však k dohode.

Zlúčenie s Bieloruskom mnohí vnímajú ako možnú stratégiu zameranú na to, aby Putin mohol zotrvať pri moci po zákonom stanovenom ukončení svojho prezidentského mandátu v roku 2024, a to tým, že sa stane hlavou nového spoločného štátu, píše AP.

Keď sa Lukašenko začal brániť integračným snahám, Kremeľ zvýšil tlak obmedzením dodávok ropy do Bieloruska, ktorému Rusko pokrýva viac než 80 percent energetických potrieb.

Bieloruský líder medzičasom hľadá iných dodávateľov ropy a vyzdvihuje zlepšujúce sa vzťahy so Západom v zjavnom úsilí získať od Ruska ústupky. Minsk si dosiaľ zabezpečil dodávku ropy z Nórska a rokuje o dodávkach od Kazachstanu.

Lukašenko, ktorý vládne v Bielorusku tvrdou rukou viac ako dve desaťročia a tento rok v auguste sa bude uchádzať o šieste funkčné obdobie, sa nechce stať gubernátorom v jednom štáte s Ruskom, uviedol politický analytik z Minska Alexandr Klaskovskij pre AP.

"Kremeľ dosiaľ nezastrašil Minsk znižovaním (finančnej) podpory pred prezidentskými voľbami v Bielorusku," uviedol Klaskovskij.

Lukašenko v piatok vyhlásil, že rozhovory o užších vzťahoch medzi Ruskom a Bieloruskom budú pokračovať, ich predmetom však budú len "otázky integrovania hospodárstiev".