Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lukašenko sa nakazil omikronom, chorobu „prechodil“

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V prvých mesiacoch pandémie Lukašenko ochorenie COVID-19 zľahčoval - vymýšľal "ľudové" spôsoby prevencie a liečby, ako prácu na poli, jazdu na traktore, či popíjanie vodky.

Minsk 20. januára (TASR) - Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa nedávno nakazil koronavírusovým variantom omikron, pričom choroba COVID-19 mala uňho ľahký priebeh. Informovala o tom vo štvrtok agentúra BelTA. Variant omikron v Bielorusku detegovali prvýkrát pred tromi týždňami, dodal web Belsat.eu.

Lukašenko povedal, že koronavírusom sa nakazil už druhýkrát, pričom to, že vôbec mal covid, zistil až na konci ochorenia, keď mu robili "nejaký test". Prvý raz bol chorý v júli 2020, keď mal asymptomatický priebeh covidu. Aj vtedy infekciu podľa vlastných slov "prechodil".

Na stretnutí s predsedom vlády ruskej Tuvianskej republiky Vladislavom Chovalygom Lukašenko v tejto súvislosti ocenil prístup Ruska, ktoré kladie dôraz na ambulantnú liečbu covidu. Dodal, že týmto "novým vírusom ľudia až tak veľmi nechorejú", i keď uznal, že seniori, ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami, cukrovkou, onkologickými chorobami či astmou sú ním ohrození. "Samozrejme, treba sa o seba starať. No nemusíte sa príliš obávať. Treba jednoducho žiť," vyhlásil Lukašenko.

Niekoľko dní po tom, čo sa u Lukašenka prvýkrát potvrdil koronavírus SARS-CoV-2, prezident vyhlásil, že ho niekto nakazil zámerne a vo veci sa vedie vyšetrovanie.

V decembri 2020 zasa vyjadril presvedčenie, že druhýkrát už na covid neochorie a táto "hnusoba" sa naňho už nenalepí.

V prvých mesiacoch pandémie Lukašenko ochorenie COVID-19 zľahčoval - vymýšľal "ľudové" spôsoby prevencie a liečby, ako prácu na poli, kúpeľ, jazdu na traktore, či popíjanie vodky, a situáciu s pandémiou označoval za psychózu.

Zrejme aj vzhľadom na tento jeho postoj v Bielorusku nezaviedli karanténu a úrady sa nesnažili vysvetliť občanom potrebu nosenia rúšok či dodržiavania odstupu.

Zdravotná pracovníčka oblečená v ochrannom odeve čaká na študentov pred sanitkou v Minsku, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Časť Bielorusov si však bola vedomá ohrozenia a mnohí z vlastnej iniciatívy aj pomáhali zdravotníkom: organizovali finančné zbierky, zabezpečovali im ochranné pomôcky i občerstvenie. Mnohé súkromné spoločnosti chránili svojich zamestnancov tým, že prešli na prácu z domu.

Nepriaznivá epidemická situácia sa však dostala do úzadia po vypuknutí politickej krízy, keď po zmanipulovaných prezidentských voľbách v auguste 2020 v Bielorusku vypukli masové pouličné protesty potlačené neskôr bezpečnostnými zložkami.

Demonštrantky protestujú počas opozičného zhromaždenia proti výsledkom augustových prezidentských volieb a režimu Alexandra Lukašenka v Minsku, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Vlani v októbri sa nosenie rúšok stalo dokonca politickou témou, keď komunita na internete zorganizovala flashmob "Daj si rúško, ak si proti Lukašenkovi" a vyzvala Bielorusov, aby dodržiavali nosenie rúšok a dali sa zaočkovať.

Krátko nato Lukašenko zrušil nariadenie o povinnom prekrytí dýchacích ciest na verejných miestach. Ako dôvod uviedol, že je "proti násiliu voči ľuďom". Tvrdil tiež, že epidemická situácia v Bielorusku je pod kontrolou a že všetky správy o rapídnom zvýšení počtu nakazených a o úmrtnosti sú falošné.