Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Lukašenko sa poďakoval Rusku za podporu počas politickej krízy

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, archívne foto. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident zároveň pripustil, že "pokojný život nebude, ale Bielorusko je plné odhodlania brániť svoju zvrchovanosť a nezávislosť".

Minsk 3. septembra (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok vyhlásil, že Bielorusko rozmiestnilo pozdĺž svojich západných hraníc takmer polovicu svojej armády. Podľa neho bolo takto nútené reagovať, "keď sme videli nepriateľské kroky NATO v blízkosti našich hraníc", cituje Lukašenka agentúra TASS.

Lukašenko tvrdí, že má dôkazy o presune amerických a ďalších jednotiek NATO k hraniciam Bieloruska, konkrétne o redislokácii "16 alebo 18" lietadiel typu F-16.

"Dali sme pod kontrolu západné hranice s Litvou a Poľskom," uviedol Lukašenko s tým, že "fakticky sme obkľúčili mesto Hrodna, aby sme čelili týmto hrozbám". "Táto demonštrácia (sily) pravdepodobne priniesla svoj výsledok," konštatoval.

Bieloruský prezident zároveň pripustil, že "pokojný život nebude, ale Bielorusko je plné odhodlania brániť svoju zvrchovanosť a nezávislosť".

Na stretnutí s ruským premiérom Michailom Mišustinom Lukašenko okrem toho varoval, že Západ pred blížiacimi sa regionálnymi voľbami v Rusku chystá "špinavé triky". Podľa agentúry TASS Lukašenko v súvislosti s varovaním pred provokáciami voči Rusku vychádzal z informácií z odpočutej komunikácie medzi Berlínom a Varšavou, o ktorej bol informovaný.

"(Oni) vedia, že v Rusku budú (o týždeň regionálne) voľby a pred nimi treba niečo vytiahnuť," uviedol Lukašenko na stretnutí s Mišustinom. "Myslíme si, že oni už niečo vymyslia. To je ich štýl, ich (pravá) tvár".

Túto príležitosť Lukašenko podľa agentúry BelTa využil na to, aby vyjadril vďaku ruskej strane za jej podporu. Podľa Lukašenka bolo Bielorusko v posledných týždňoch vystavené agresii zvonka. Ocenil podporu Moskvy a poukázal na to, že bez nej by to v jeho krajine "nebolo ľahké".

Podľa Lukašenka Bielorusi v súvislosti s politickou krízou vo svojej krajine pochopili, že Rusko je hlavným partnerom Minska a neodvráti sa od nich. Lukašenko tiež poznamenal, že Bielorusko a Rusko dosiahli v nedávnom období výrazný pokrok v riešení bolestivých problémov vo svojich vzťahoch.

Na margo situácie v krajine Lukašenko povedal, že existuje hranica, za ktorú neslobodno ísť. "Ak sa tak stane, samozrejme odpovieme v plnom rozsahu nášho zákona," vyhlásil.