Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lukašenko: Sme pripravení rokovať o preprave ukrajinského obilia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vývoz obilia z Ukrajiny cez Bielorusko je jednou z možností spomínaných v rámci rokovaní pod vedením OSN, ktoré sa zameriavajú na zvýšenie globálnych dodávok obilia.

Minsk 3. júna (TASR) - Bielorusko je pripravené rokovať o možnej preprave ukrajinského obilia cez svoje územie, ale musia byť dosiahnuté určité "kompromisy". Vyhlásil to bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorého s odvolaním sa na miestne médiá v piatok citovala agentúra Reuters.

Ukrajina, ktorá je významným svetovým vývozcom obilia, nemôže využívať svoje čiernomorské prístavy na zásobovanie od 24. februára, keď Rusko začalo voči nej vojenské ťaženie.

Vývoz obilia z Ukrajiny cez Bielorusko je jednou z možností spomínaných v rámci rokovaní pod vedením OSN, ktoré sa zameriavajú na zvýšenie globálnych dodávok obilia v čase hroziacej potravinovej krízy. Ďalšou možnosťou je odblokovanie ukrajinských čiernomorských prístavov.

"Každý je teraz zameraný na logistiku. Dobre, môžeme o tom hovoriť. Nemáme nič proti tomu, aby sa to prepravilo cez územie Bieloruska, ale musia existovať určité kompromisy,"
povedal Lukašenko pre noviny Belarus Today, detaily však neuviedol.

Bielorusko ako významný svetový výrobca potaše bolo v rokoch 2021 a 2022 postihnuté západnými sankciami, ktoré prerušili jej vývoz tohto cez prístavy v Baltskom mori.

Finančné sankcie uvalené na Moskvu od 24. februára zasiahli aj ruských vývozcov hnojív, pričom narušený globálny dodávateľský reťazec zvyšuje riziko potravinovej krízy.

Generálny tajomník OSN António Guterres začiatkom tohto týždňa upozornil, že dohoda o odblokovaní dodávok komodít z daného regiónu je ešte ďaleko, pretože "skutočnosť, že všetko je navzájom prepojené, rokovania mimoriadne komplikuje".