Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Lukašenko: Ukrajina, Poľsko a Litva cvičia radikálov na vzburu

Na archívnej snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruský líder tiež obvinil Washington a Brusel z ukrývania bieloruských "utečencov" s cieľom urobiť z nich "politickú silu".

Minsk 10. októbra (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok uviedol, že Litva, Poľsko a Ukrajina cvičia bieloruských "radikálov" na teroristický útok. Povedal to po tom, ako vyhlásil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach Bieloruska spoločnú bojovú operačnú skupinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Výcvik bieloruských radikálnych militantov v Poľsku, Litve a na Ukrajine na vykonanie sabotáže, teroristických útokov a organizovanie vojenskej vzbury v krajine sa stáva priamou hrozbou," povedal Lukašenko na stretnutí s armádnymi predstaviteľmi.

Bieloruský líder tiež obvinil Washington a Brusel z ukrývania bieloruských "utečencov" s cieľom urobiť z nich "politickú silu". Podľa jeho slov plánujú výrazne zhoršiť situáciu na bieloruských západných hraniciach.

Bielorusko je v súčasnosti finančne a politicky závislé od Ruska. Lukašenko, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, povolil ruskej armáde vstúpiť na bieloruské územie pod zámienkou vojenských cvičení predtým, ako Moskva 24. februára spustila "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine, pripomína AFP.