Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lukašenko upozorňuje na dôsledky zanedbanej výchovy k vlastenectvu

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nedostatok vlasteneckého cítenia Lukašenko vytkol najmä mužom, v prvom rade študentom, ktorí neabsolvovali povinnú základnú vojenskú službu.

Minsk 23. novembra (TASR) - Súčasnú napätú situáciu v Bielorusku podľa prezidenta Alexandra Lukašenka zhoršujú nedostatky vo výchove k vlastenectvu, na čo v pondelok na stretnutí v Minsku upozornil aj ministra obrany Viktara Chrenina. Informoval o tom spravodajský portál TUT.by.

Nedostatok vlasteneckého cítenia Lukašenko vytkol najmä mužom, v prvom rade študentom, ktorí neabsolvovali povinnú základnú vojenskú službu. V rozhovore s ministrom obrany preto Lukašenko naliehal, že "tieto medzery vo vlasteneckej výchove musia byť odstránené". Poukázal, že nedostatok patriotizmu sťažuje odpor proti "deštruktívnym silám, ktoré sa snažia otriasť krajinou".

Narážal tým na masové protesty proti zmanipulovaniu výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta a proti brutalite polície, ktoré v Bielorusku trvajú už 107 dní.

Akcie na podporu občianskej spoločnosti v Bielorusku sa v nedeľu, ktorá je v Bielorusku dňom veľkých zhromaždení, a v noci na pondelok konali aj v zahraničí.

Spravodajský portál TUT.by priniesol správy, foto- a videozáznamy zachytávajúce prejavy solidarity mladých Bielorusov a ich sympatizantov z Varšavy, Viedne, Osla, Kolína nad Rýnom, Berlína, Ottawy, San Diega, Bostonu, či Porta.

V samotnom Bielorusku majú protestné akcie počas pracovného týždňa rôzne podoby - od protestov jednotlivcov cez vytváranie ľudských reťazí solidarity po večerné stretnutia susedov vo vnútroblokoch ich bytových domov.

Stáva sa pritom, že protest proti Lukašenkovmu režimu má aj nezvyčajné podoby - ako napr. v meste Senica v Minskej oblasti, kde "neznámi partizáni" v podchode už druhýkrát v priebehu jedného týždňa vymenili časť čírych žiariviek v osvetlení za červené, čím dosiahli, že tunel je nasvietený vo farbách bieloruskej opozície - bielej, červenej a bielej.