Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Lukašenko v pondelok pricestuje na pracovnú návštevu do Ruska

Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko hovorí k svojim stúpencom, ktorí sa zhromaždili na jeho podporu 16. augusta 2020 v Minsku. Foto: TASR/AP

Lukašenko a Putin sa počas telefonátu, ktorý sa uskutočnil 30. augusta, dohodli na osobnom stretnutí v Moskve.

Moskva 11. septembra (TASR) - Kremeľ v piatok informoval, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko bude na budúci pondelok rokovať so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že miesto, kde sa "pracovná návšteva" v Rusku uskutoční, oznámia neskôr. Dodal, že spoločná tlačová konferencia prezidentov sa neplánuje.

Agentúra AFP, ktorá o tom informovala, dodala, že Moskva ponúkla bieloruskému lídrovi vojenskú pomoc, keď Putin koncom augusta oznámil, že Rusko na Lukašenkovu žiadosť vytvorilo záložnú policajnú jednotku. Použitá by však mala byť len v prípade, ak by sa situácia počas demonštrácií vyhrotila.

Agentúra Interfax v piatok pripomenula, že Lukašenko a Putin sa počas telefonátu, ktorý sa uskutočnil 30. augusta, dohodli na osobnom stretnutí v Moskve.

Neskôr, 2. septembra, sa v Moskve konali rozhovory medzi ruskými a bieloruskými ministrami zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a Uladzimirom Makejom a 3. septembra navštívil Minsk ruský premiér Michail Mišustin.

Po zverejnení výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa v Bielorusku konali 9. augusta, vypukli v krajine nebývalé masové protesty proti Lukašenkovi, ktorý je pri moci od roku 1994 a v nedávnych voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov.

Jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov.

Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované. Uznať výsledky volieb odmietla aj Európska únia.