Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lukašenko vylúčil možnosť revolúcie v Bielorusku

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko počas prejavu na vojenskej prehliadke pri príležitosti 75. výročia porážky nacistického Nemecka v Minsku v sobotu 9. mája 2020. Prehliadka sa uskutočnila aj napriek pandémii koronavírusu. Foto: TASR/AP

Uviedol to po sérii opozičných protestov, ktoré sa konali v Bielorusku koncom minulého týždňa a súviseli s augustovými prezidentskými voľbami v krajine.

Moskva 1. júna (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok povedal, že kým bude pri moci, nikdy nedovolí, aby sa v krajine uskutočnila revolúcia, informovala agentúra DPA.

"Nikdy nepovolíme narušenie stability situácie v našej krajine," povedal podľa DPA Lukašenko, ktorý je pri moci už od roku 1994.

Uviedol to po sérii opozičných protestov, ktoré sa konali v Bielorusku koncom minulého týždňa a súviseli s augustovými prezidentskými voľbami v krajine. Polícia počas protestov zadržala desiatky osôb vrátane známeho opozičného politika Mikalaja Statkeviča.

Podľa Lukašenka sa bieloruskej opozícii nepodarí zvrhnúť vládu podobným spôsobom, ako sa to v posledných rokoch stalo na Ukrajine alebo v Arménsku.

Alexandr Lukašenko vyhral prezidentské voľby už päťkrát po sebe. O znovuzvolenie sa bude uchádzať aj v nadchádzajúcich voľbách vypísaných na 9. augusta. Naznačil pritom, že kandidovať za prezidenta by mohol opäť aj v roku 2025.