Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lukašenko vylúčil odklad prezidentských volieb

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa ústavy prezidentské voľby vyhlasuje parlament najneskôr päť mesiacov pred uplynutím funkčného obdobia súčasného prezidenta.

Minsk 4. mája (TASR) - Prezidentské voľby v Bielorusku sa budú konať v priebehu leta, najneskôr koncom augusta. Oznámil to v pondelok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Počas videohovoru s moldavským prezidentom Igorom Dodonom Lukašenko vysvetlil, že "nemáme dôvod, aby sme ich (voľby) odložili" a dodal, že v ústave ani nie je takáto možnosť zakotvená.

Spresnil, že o termíne konania volieb sa rozhodne v blízkej budúcnosti. "Určite to (termín konania volieb) bude v lete. Najneskôr do konca augusta," vyhlásil Lukašenko podľa agentúry BelTA.

Spravodajský server TUT.by informoval, že v súlade so zákonom by sa ďalšie prezidentské voľby v Bielorusku mali konať v nedeľu najneskôr dva mesiace pred uplynutím funkčného obdobia súčasného prezidenta, teda do 30. augusta.

Podľa ústavy prezidentské voľby vyhlasuje parlament najneskôr päť mesiacov pred uplynutím funkčného obdobia súčasného prezidenta. Funkčné obdobie prezidenta sa počíta od okamihu, keď nastúpi do úradu, teda od inaugurácie. Lukašenkova inaugurácia v roku 2015 sa konala 6. novembra, čo znamená, že poslanci musia stanoviť dátum prezidentských volieb do 6. júna.

Agentúra BelTa predtým citovala vyjadrenie predsedníčky bieloruskej ústrednej volebnej komisie Lidije Jermošinovej, ktorá pripustila, že vyhlásenie mimoriadnej situácie v krajine by sa mohlo stať dôvodom pre odklad prezidentských volieb v súvislosti s pandémiou infekčnej choroby COVID-19. Súčasne však uviedla, že vzhľadom na súčasnú situáciu v Bielorusku je takýto scenár nepravdepodobný.