Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lukašenko: Západ chce čo najdlhšiu vojnu na Ukrajine

Zľava arménsky premiér Nikol Pašinjan, bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ruský prezident Vladimir Putin, kyrgyzský prezident Sadyr Žaparov, kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev a tadžický prezident Emomali Rachmon prichádzajú na summit členských krajín Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO) 16. mája 2022 v Moskve. Foto: TASR/AP

Britské ministerstvo obrany v pondelok hlásilo zvýšenú aktivitu bieloruských ozbrojených síl pozdĺž ukrajinských hraníc.

Moskva 16. mája (TASR) - Západ dúfa v predĺženie konfliktu na Ukrajine v snahe oslabiť Rusko, vyhlásil v pondelok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko na summite členských krajín Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO). TASR informuje na základe správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Lukašenko vyzval ostatných členov CSTO, aby vystupovali jednotne. Dodal, že k súčasným "pekelným sankciám" voči jeho krajine a Rusku nemuselo dôjsť, ak by členovia CSTO vystupovali jednotne.

"Ak nevytvoríme jednotný front, Západ bude kolektívne stupňovať tlak na postsovietsky priestor," povedal Lukašenko.

Britské ministerstvo obrany v pondelok hlásilo zvýšenú aktivitu bieloruských ozbrojených síl pozdĺž ukrajinských hraníc. Rezort britskej obrany poznamenal, že napriek predchádzajúcim špekuláciám sa bieloruské sily priamo nezapojili do vojnového konfliktu, pretože Lukašenko pravdepodobne balansuje medzi podporou ruskej invázie na Ukrajine a želaním vyhnúť sa priamej vojenskej účasti, aby jeho krajinu nepostihli západné sankcie, odveta Ukrajiny či prípadná nespokojnosť v radoch bieloruskej armády.