Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lukašenko: Západ je na Ukrajine vo vojne s Ruskom

Na archívnej snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bielorusi nie sú agresori, zostávajú však spojencom a strategickým partnerom nášho bratského Ruska, budeme ho podporovať každou možnou cestou, vyhlásil Lukašenko.

Moskva/Minsk 9. mája (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, kľúčový spojenec Moskvy, obvinil v pondelok Západ z podpory nacistických myšlienok. Zároveň vyhlásil, že Západ je na Ukrajine "vo vojne s Ruskom". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Prívrženci nacistov sú posadnutí myšlienkou pomsty, nie sú však pripravení otvorene bojovať s dedičmi sovietskeho ľudu,"
povedal Lukašenko v prejave pri príležitosti Dňa víťazstva, keď si Rusko a ďalšie bývalé sovietske republiky pripomínajú výročie porážky nacistického Nemecka z roku 1945.

"Preto zaplavujú Ukrajinu zbraňami, vedú vojnu proti pamätníkom, symbolom a veteránom," dodal.

Lukašenko zároveň obvinil "západné elity" z vyzdvihovania "nacizmu na úroveň štátnej ideológie".

"Nie je žiadnym tajomstvom, že celý západný svet je vo vojne proti Rusku na Ukrajine," povedal 67-ročný bieloruský prezident, ktorý v krajine železnou rukou vládne od roku 1994, píše AFP.

Lukašenko okrem toho kritizoval západné sankcie uvalené na Rusko a Bielorusko od začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára. "Nikoho v zahraničí nezaujíma, že bieloruská armáda sa na bojoch nepodieľa," uviedol s tým, že tieto "pokusy udusiť" Bielorusko "ho len učinia silnejším".

"Bielorusi nie sú agresori, zostávajú však spojencom a strategickým partnerom nášho bratského Ruska, budeme ho podporovať každou možnou cestou," vyhlásil ďalej Lukašenko.

Keď Rusko vyslalo svojich vojakov na Ukrajinu, armáda Moskvy vstúpila na územie svojho prozápadného suseda z vlastného teritória, z anektovaného polostrova Krym i z Bieloruska, pripomína AFP.