Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Lukašenko zbavil hodností 80 bývalých príslušníkov armády

Viktor Lukašenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bieloruská opozícia považuje výsledky augustových prezidentských volieb za sfalšované. Požaduje demisiu Lukašenka, prepustenie politických väzňov a usporiadanie nových volieb.

Minsk 4. mája (TASR) - Alexandr Lukašenko svojím výnosom z utorka zbavil vojenských a iných hodností viac ako 80 bývalých príslušníkov armády a ďalších tzv. silových zložiek. Informovala o tom v utorok agentúra Interfax.

Spravodajský portál Meduza.io pripomenul, že vlaňajších prezidentských voľbách v Bielorusku vypukli masové protesty proti ich priebehu a výsledku, keď bolo víťazstvo prisúdené Lukašenkovi. Bezpečnostné sily tieto akcie brutálne rozháňali, demonštrantov v uliciach bili a vo vyšetrovacej väznici často aj mučili či zadržiavali v neľudských podmienkach.

V opozične ladených bieloruských médiách sa v tom čase médiách opakovane objavovali videá a fotografie, na ktorých bývalí i súčasní príslušníci bezpečnostných zložiek vyzývajú, aby zasahujúci policajti či vojaci nepoužívali proti pokojným demonštrantom silu. Mnohí z nich si na protest proti násiliu strhávali z uniforiem výložky.

Podľa vyhlásenia tlačovej služby bieloruského prezidenta však títo príslušníci bezpečnostných zložiek počas nedávneho vyostrenia politickej situácie "vybičovali protestné nálady v spoločnosti, organizovali a zúčastňovali sa na nepovolených akciách, zverejňovali na internete extrémistické materiály, vyzývali na radikálne kroky, zverejnili osobné údaje vládnych úradníkov, novinárov, policajtov, obviňovali ich, urážali a vyhrážali sa im".

O svoje hodnosti a tituly prišli aj osoby pôvodne slúžiace v bezpečnostných zložkách, ktoré svojím konaním prejavili neúctu k štátnym symbolom, poškodili a zahodili svoje služobné preukazy, sňali si výložky, odmietli vykonávať svoje služobné povinnosti. Z vyhlásenia vyplýva, že proti niektorým z nich sa začalo trestné stíhanie, a to pre podozrenie z organizovania teroristických činov.

Bieloruská opozícia naďalej považuje výsledky augustových prezidentských volieb za sfalšované. Požaduje demisiu Lukašenka, prepustenie politických väzňov a usporiadanie nových volieb. Masové protestné akcie sa v poslednej dobe v Bielorusku nekonajú, ak sa nejaký protest koná, má skôr epizodický a lokálny charakter, uviedla agentúra TASS.