Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lukašenko podpisom umožnil polícii použiť počas protestu ostrú muníciu

Na archívnej snímke Alexandr Lukašenko v Minsku 23. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Lukašenko podľa bieloruskej štátnej agentúry BelTA podpísal balík zákonov, ktoré rozširujú právomoci policajných a iných štátnych orgánov a zabezpečujú ochranné opatrenia pre nich a ich blízkych.

Minsk 17. mája (TASR) - Alexandr Lukašenko podpísal výnos, ktorý bezpečnostným zložkám v Bielorusku umožňuje použiť pri zásahu voči demonštrantom aj ostrú muníciu. Informovala o tom v pondelok bieloruská štátna agentúra BelTA.

Lukašenko podľa tohto zdroja podpísal balík zákonov, ktoré rozširujú právomoci policajných a iných štátnych orgánov Bieloruska a zabezpečujú ochranné opatrenia pre nich a ich blízkych.

Okrem dokumentu, ktorým Lukašenko zbavuje príslušníkov bezpečnostných štruktúr zodpovednosti za použitie strelných zbraní a špeciálneho vybavenia na potlačenie nepokojov, podpísal aj dekrét, ktorým sa rozširuje zoznam osôb podliehajúcich štátnej ochrane.

Po novom bude v tomto zozname figurovať aj vojenský personál, sudcovia, členovia volebných komisií, pracovníci médií a všetci štátni zamestnanci, ktorí sú v dôsledku výkonu svojej služby v ohrození. Ochrana sa týka aj ich príbuzných.
Na archívnej snímke bieloruská polícia zatýka demonštranta počas protestu proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v Minsku 27. marca 2021.
Foto: TASR/AP

Podľa spravodajského portálu Meduza.io tento dokument navyše stanovuje, že chránené osoby a ich blízki môžu počítať s tým, že im bude zabezpečená zmena ich fyzického vzhľadu, ak ich bezpečnosť nebude možné zaistiť inými opatreniami. Úprava vzhľadu blízkych chránenej osoby doteraz nebola zakotvená v žiadnom vládnom nariadení či zákone, dodala Meduza.io.

V Bielorusku vypukli vlani v auguste masové nepokoje na protest proti oficiálnemu vyhláseniu Lukašenka za víťaza prezidentských volieb. Bieloruská opozícia a západné krajiny výsledky týchto volieb neuznávajú.

Masové protesty pokračovali niekoľko mesiacov aj napriek tomu, že polícia ich brutálne rozháňala. Proti účastníkom protestov boli začaté stovky trestných a tisíce správnych konaní. Stíhaní boli aj novinári nezávislých médií, právnici a zamestnanci mimovládnych organizácií, ktorí pomáhali demonštrantom.
Na archívnej snímke ľudia držia starú bieloruskú vlajku a kladú kvety na miesto, kde zahynul Alexander Tarajkovski počas zrážok medzi protestujúcimi a policajtmi 15. augusta 2020 v Minsku.
Foto: TASR/AP

Bielorusko okrem týchto stíhaní sprísnilo právne normy týkajúce sa masových pouličných akcií: zakázané sú napríklad výzvy na nepovolené zhromaždenia, ale aj finančné zbierky na zaplatenie pokút vyrubených ich účastníkom súdmi.

Zmenou je aj to, že sa zjednodušil postup, prostredníctvom ktorého môže bývalý príslušník bezpečnostných štruktúr získať status advokáta, a rozšírila sa i právna definícia pojmu extrémizmus.