Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lula da Silva vyzval na regionálnu spoluprácu pri ochrane Amazónie

Na snímke brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: TASR/AP

Lula, ktorý 1. januára začal svoje v poradí už tretie prezidentské funkčné obdobie, prisľúbil, že podnikne rázne kroky na ochranu životného prostredia, najmä na posilnenie ochrany Amazónie.

Brazília 19. januára (TASR) - Nový brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v stredu vyzval juhoamerické krajiny, v ktorých sa nachádza amazonský dažďový prales, aby spojili svoje sily pri ochrane tejto geografickej oblasti - kľúčovej v boji proti zmene klímy.

Ako vo štvrtok uviedla agentúra AFP, Lula pracuje na zorganizovaní stretnutia s vedúcimi predstaviteľmi Ekvádoru, Kolumbie, Peru, Venezuely, Bolívie a Francúzskej Guyany, "aby sme mohli diskutovať o kontinentálnej politike na ochranu našej Amazónie", informuje TASR.

V citovanom rozhovore pre televízny kanál GloboNews Lula da Silva vyhlásil, že riešenie "problému s klímou je dnes nevyhnutné na zachovanie ľudského druhu na planéte a každý (z nás) nesie zodpovednosť."

Lula, ktorý 1. januára začal svoje v poradí už tretie prezidentské funkčné obdobie, prisľúbil, že podnikne rázne kroky na ochranu životného prostredia, najmä na posilnenie ochrany Amazónie.

Prístup jeho predchodcu vo funkcii, krajne pravicového Jaira Bolsonara, vyvolával pobúrenie v Brazílii i zahraničí pre prudký nárast požiarov a výrubov v amazonskej džungli. Bolsonaro, ktorý zastával záujmy agropodnikateľov, dal tiež znížiť počet zamestnancov dozorných orgánov v oblasti ochrany životného prostredia.

Podľa vládnych údajov sa za Bolsonarovej vlády priemerné ročné odlesňovanie zvýšilo o 59,5 percent oproti predchádzajúcim štyrom rokom a o 75,5 percent v porovnaní s predchádzajúcim desaťročím.

Odborníci tvrdia, že toto ničenie je spôsobené najmä klčovaním džungle pre rozširovanie plôch na pestovanie plodín a na pasenie dobytka.

Sedemdesiatosemročný Lula da Silva prisľúbil, že do roku 2030 zastaví odlesňovanie Amazónie. V stredajšom rozhovore povedal, že chce zriadiť federálny policajný orgán, ktorý bude uplatňovať väčšiu razanciu pri ochrane dažďového pralesa. Avizoval, že chce posilniť i ďalšie vládne inštitúcie.

"Záväzkom je dosiahnuť nulové odlesňovanie Amazónie do roku 2030," pripomenul Lula da Silva s tým, že tento cieľ sa bude snažiť dosiahnuť za každú cenu.